Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                              Dandie - hymyilevä rotu

Jotkut koirarodut omaavat erikoisen piirteen - ne osaavat hymyillä. Dandie on yksi näistä roduista. Toinen hymyilevä rotu on dalmatiankoira. Kaikki dandiet eivät hymyile, mutta useat kuitenkin. Hymy on periytyvät piirre ja jos molemmat vanhemmat hymyilevät, niin pennuistakin tulee hymyileviä. Myös toisen vanhemman ollessa hymyilevä, pennut saattavat saada tämän viehättävän pikantin lisän - aidon dandie-hymyn. 

Hymyjä on olemassa monen asteisia. Ne vaihtelevat aina vienoista viiksikarvojen värinöistä leveään kokohymyyn joka paljastaa osan takahampaistakin. Hymy voi olla koko suulla annettu tai sitten vain toinen suupieli taipuu ylöspäin. Jos koiran hymy on niin hienoinen että viiksikarvat vain kohoilevat, hymy jää helposti huomaamatta. Mikäli hymy on voimakas, se saattaa ilmetä jo pienille pennuilla, mutta tavallista on että se kehittyy vasta iän myötä ja voimistuu sitä leveämmäksi mitä enemmän ikävuosia koiralle tulee. Tietysti myös se, että koira saa huomiota osakseen hymyillessään voimistaa käytöstä.

Toisinaan vieraat ihmiset jotka eivät tunne rotua tulkitsevat hymyn väärin - irvistykseksi - ja luulevat että koira on vihainen. Onhan irvistys toki perinteisesti myös vihaisuuden merkki, mutta jos katsotaan koiran koko kehon elekieltä silloin kun se hymyilee, niin vihaisuudesta ei ole merkkiäkään. Hymyn aikana koira nostaa kuononsa ylöspäin, vetää korvat taakse. Jos se on innoissaan se heiluttaa vimmatusti häntäänsä - usein aika alhaalla. Jotkut dandiet myös aivastelevat hymyillessään tai päästelevät vingahtelevia ääniä. Nämä kaikki ovat koiran kielessä eleitä, joilla ilmaistaan toiselle se, että koiran aikeet ovat ystävällisiä.

Useimmiten hymy väläytetään koiran ollessa onnellinen tai iloinen, mutta toisinaan myös silloin kun koiraa torutaan ja se tuntee olonsa epävarmaksi. Tyypillinen hymytilanne on silloin kun tulee vieraita. Toiset dandiet hymyilevät ainoastaan tilanteessa jossa joku tulee, ja jotkut säästävät hymynsä vain vieraille ihmisille. Valtaosa nauravista koirista jakelee hymyjä toki myös omalle väelle....jos nyt ei aina silloin kun ne ovat hyvin onnellisia (esim. omistajan tullessa töistä kotiin), niin viimeistään silloin kun niitä torutaan. Ja hymyskaala saattaa vaihdella koiran mielialan mukaan pienestä ja vaisusta aina valtavaan virnistykseen. Aivan kuten ihmisilläkin!

Omista dandeistäni Aatu ja Ella ovat hymyileviä. Aatu hymyilee vain vienosti ja ainoastaan kun sitä torutaan tai se on epävarma. Se tyytyy nostelemaan huuliaan sen verran säästeliäästi että se jää usein vierailta ihmisiltä huomaamatta ja kuvaakaan en ole siitä onnistunut saamaan. Aatun hymy on toispuoleinen. Se kohottelee oikeaa suupieltään. 

Ella puolestaan hymyilee vähän leveämmin. Sille on tullut "isin hymy" (isänsä hymyilee samalla tavalla) joka myöskin on toiselle puolelle kallistuva. Ella hymyilee pääsääntöisesti vasemmalla suupielellään, mutta väläyttää toisinaan myös kokohymyn. 

Sivun ylälaidassa, otsikon alla, Ellan tyylinäyte. Ja tuossa ihan vieressä, ylävasemmalla, puolestaan Ellan äidin Cleon kokohymy. Cleo myös aivastelee hymyillessään. Samoin tekee Ella. Ja alta löytyy muutaman kuvan kuvagalleria Ellan hymyistä. Elän edelleenkin siinä toivossa että saisin ikuistettua kuvan myös Aatun hymystä. Mutta niitä kuvia odotellessa - hymyä huuleen! :-)
  
Hymykuvia
  
Tästä se lähtee! Suupielet vetäytyvät taaksepäin...

  

...ja sitten näkyvätkin jo hampaat.

  

Kuono kohti kattoa ja silmät kiinni...

  

...ja kieli mukaan - sekä aivastukset!

  

Ellan tavaramerkki - istuu olkapäällä ja hymyilee :-)

  

Ja tässä hienoinen hymy edestäpäin.

  

Ja sitten Ellan äidin Cleopatran hymynäytteet :-)

   

 MUIKKU !! 

    

Kunnon kokosuun hymy ja.....

   

 ....aivastus päälle :-)

   

Cleo hymyilee ja aivastaa samalla kertaa!

  

  Eihän tässä voi kun nauraa :-D

   

<< Takaisin edelliselle sivulle
  
 

       Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!