Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                                 Rotumääritelmä

Dandiedinmontin terrierin rotumääritelmä
Alkuperämää: Britannia

Yleisvaikutelma: Tunnusomainen pää, jossa kaunis, silkkimäinen karvapeite ja suuret, älykkäät silmät; vastaavasti runko on pitkä, matala ja näätämäinen. Lyhyet ja voimakkaat raajat. Säänkestävä karvapeite.

Ominaispiirteet: Reipas ja tarmokas terrieri

Käyttäytyminen/luonne: Itsenäinen, erittäin älykäs päättäväinen, sinnikäs, tunteikas, ihmisrakas ja omanarvontuntoinen.

Pää: Voimakaspiirteinen ja suuri, mutta suhteessa koiran kokoon. Lihakset erittäin hyvin kehittyneet, etenkin yläleuassa. Päässä on hyvin pehmeä ja silkkimäinen karvapeite, joka ei rajoitu pelkästään päätupsuun. Kuonon suhde kalloon on 3:5.

Kallo-osa: Levenee ja kapenee silmiä kohti; etäisyys silmän sisänurkasta kallon takaosaan on suunnilleen sama kuin korvien väli. Otsa on selvästi holvautunut.

Kirsu: Väriltään musta.

Leuat/hampaat/purenta: Voimakkaat leuat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. ylähampaat asettuvat tiiviisti alahampaiden eteen ja ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Kaikki pokkeamat leikkaavasta purennasta ovat vakavia virheitä. hampaat ovat hyvin voimakkaat, varsinkin kulmahampaat, jotka ovat epätavallisen suuret pienelle koiralle. Kulmahampaat asettuvat tiiviisti toisiaan vasten ja antavat mahdollisimman suuren kiinnipito- ja puruvoiman. Suun sisäpuoli on väriltään musta tai tumma.

Posket: Kapenevat vähitellen kohti syvää ja voimakasta kuonoa.

Silmät: Syvän tumman pähkinänruskeat, etäällä toisistaan ja matalalle sijoittuneet. Silmät ovat suuret, kirkkaat, täyteläiset ja pyöreät mutta eivät ulkonevat.

Korvat: Riippuvat alas kallon takaosaan ja etäälle toisistaan kiinnittyneet, poskenmyötäiset ja tyvestä hivenen ulkonevat. Korvalehti on kiinnityskohdastaan leveä ja kapenee lähes teräväksi, korvalehden etureuna laskeutuu kiinnityskohdastaan kärkeen asti lähes suoraan alaspäin.

Kaula: Hyvin lihaksikas, hyvin kehittynyt, vahva, erittäin voimakas ja sulavasti lapoihin liittyvä.

Runko: Pitkä, voimakas ja notkea.
Ylälinja: Selkä on lapojen kohdalta melko matala, kaartuu siitä hieman alaspäin, kohoaa lanteen kohdalla vastaavanlaiseksi kaareksi ja laskee jälleen hieman kohti hännäntyveä.
Selkä: Voimakkaat selkälihakset.
Rintakehä: Kylkiluut ovat selvästi kaarevat ja pyöreät. Rintakehä on hyvin kehittynyt ja laskeutuu kunnolla eturaajojen väliin.

Häntä: Melko lyhyt, pituudeltaan 20-25 cm. Häntä on tyvestä melko paksu, paksunee n. 10 cm ja kapenee sitten kohti hännänpäätä. Häntä on sapelimaisella kaarella, ei kiertynyt eikä mitenkään kippura, ei liian ylös eikä liian alas kiinnittynyt. Koiran ollessa innostunut hännän pää on kohtisuoraan hännäntyven yläpuolella. Rauhallisen koiran häntä on iloisesti hieman selkälinjan yläpuolella.

Raajat:
Eturaajat
Yleisvaikutelma: Lyhyissä eturaajoissa on erittäin hyvin kehittyneet lihakset ja luusto. Eturaajat ovat etäällä toisistaan ja rintakehä laskeutuu selvästi niiden väliin. Koiran seistessä käpälät osoittavat suoraan eteenpäin tai hivenen ulospäin. Käyrät eturaajat ovat vakava virhe. 
Lavat: Viistot ja taakse sijoittuneet, mutta eivät liioitellun lihaksikkaat.
Olkavarret: Jatkavat rintakehän linjaa.
Käpälät: Pyöreät ja paksupäkiäiset. 
Kynnet ovat tummat, sävy vaihtelee rungon karvapeitteen värin mukaan. Litteät tai harottavat käpälät ovat vakava virhe.

Takaraajat:  
Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat hieman eturaajoja pitemmät ja melko kaukana toisistaan, mutta eivät luonnottoman leveäasentoiset. Reidet: Hyvin kehittyneet.
Polvet: Hyvät polvikulmaukset. 
Kintereet: Matalat.
Välijalat: Mahdolliset kannukset poistetaan tavallisesti.
Käpälät: Etukäpäliä pienemmät, muutoin samanlaiset.

Liikkeet: Voimakkaat ja suorat. Voimakas takaraajan työntö tekee liikkeistä joustavat, vapaat ja vaivattomat, etuaskel on eteen ulottuva. Kankeat, jäykät, pomppivat tai kierteiset liikkeet ovat vakava virhe.

Karva: Erittäin tärkeä rotupiirre. Kaksinkertainen karvapeite, jossa pehmeä, pellavainen pohjavilla ja kovempi peitinkarva, joka ei saa olla kankeaa vaan tuntuu koskettaessa karhealta. Karvapeitteen tulee olla selässä yhtenäinen, ei jakautunut; karhean karvan näkyessä pehmeämmän pohjavillan seasta karvapeite näyttää kuin lyijykynällä piirretyltä. Eturaajoissa on n. 5 cm pitkät hapsut. Hännän yläpuolen karva on kankeaa, alapuolen pehmeämpi karva muodostaa sievän viirin.

Väri: Pippuri tai sinappi.
Pippuri: Väri vaihtelee tumman sinertävänmustasta vaalean hopeanharmaaseen, keskisävyt ovat toivotuimmat. Rungon väri ulottuu selvästi lapojen ja lonkkien alapuolelle ja sulautuu vähitellen raajojen ja käpälien väriin, joka vaihtelee rungon värin mukaan voimakkaan punaruskeasta vaalean kellanruskeaan. Tuuhea, hopeanvalkoinen päätupsu. 
Sinappi: Väri vaihtelee punertavanruskeasta vaalean kellanruskeaan. Tuuhea, kermanvalkoinen päätupsu, raajat ovat hivenen päätä tummemmat. Kummallakin värimuunnoksella eturaajojen hapsutus on jonkin verran vaaleampaa kuin raajan etupuolella oleva karva. Hieman valkoista väriä rinnassa ja valkoiset kynnet sallitaan; valkoiset käpälät ovat virhe. Hännän alapuolen karva on vaaleampaa kuin yläpuolen karva, jonka tulee olla tummempaa kuin rungossa.

Paino: Hyvässä työkunnossa olevan koiran paino on 8-11 kg. Alhaisemmat painot ovat toivotuimmat.

Virheet: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuina virheen vakavuuteen.

Huom: Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin
   

 
   
<< Takaisin edelliselle sivulle
 
 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!