Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                        
Glaukoomatutkimus ja The Dandie Dinmont Trust

 

Dandien Glaukooma kromosomi on löytynyt!! 

Löydöksen teki tammikuussa 2009 Hannes Lohi ja Saija Ahonen sekä heidän tutkimusryhmänsä. Tutkimusryhmän sivut on löydettävissä täältä: http://www.koirangeenit.fi
Lue tältä sivulta lisää siitä miten kaikki sai alkunsa sekä mietn löydös tehtiin. Sivun alalaidassa on tutkimuksen kulku dandie osalta.

DDTrust on organisaatio joka sai alkunsa neljän eri puolilla maailmaa asuvan rodun ystävän toimesta. Ineke ter Heersche (Alankomaat), Celia Danks (Skotlanti), Margreth Wall (Ruotsi) ja Bronwell Bond (USA) perustivat säätiön rahoittamaan dandien parissa tehtävää galukooma- tutkimusta. Vaikka glaukooma ei olekaan dandeilla kovin yleinen sairaus, niin se on kuitenkin useimmiten hyvin kivulias sille yksilölle joka siihen sairastuu. 

Säätiö aloitti toimintansa painattamalla sarjakuvakirjan jossa on aiheena - mikäs muu kuin - Dandie ja elämä sen kanssa! Kirja saavutti valtavan suosion ja sitä on uusintapainoksena edelleenkin saatavana. Sarjakuvakirjan seuraksi on myöhemmin tullut myyntiin myös muita dandie-aiheisia artikkeleita, kuten mukeja, kortteja, pyyhkeitä, lippiksiä, kirjepaperia, esiliinoja, kasseja, magneetteja, tuuliviiri jne.
        

Glaukooma-tutkimus aloitettiin Missourin yliopistossa USA:ssa. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa dandien geeniperimää ja mahdollisuuksien mukaan selvittää mikä tai mitkä geenit aiheuttavat glaukooman synnyn. Muutaman vuoden jälkeen tutkimus taukosi joksikin aikaa, mutta nyt se on aloitettu uudelleen Helsingissä Biomedicumissa. Tutkimusta johtaa Hannes Lohi ja Dandie Trust tukee sitä taloudellisesti mahdollisuuksiensa mukaan. Lohen tutkijaryhmä tekee yhteistyötä Missourin tutkijaryhmän kanssa. 

Tällä hetkellä geenitutkimus on siis käynnissä Helsingissä. Ja tutkijaryhmä on löytänyt kromosomin jossa ongelma on. Eli tämä tarkoittaa sitä että tutkimusryhmä analysoi nyt tuota aluetta ja yrittää paikantaa geeniä tai geenejä jotka glaukooman aiheuttavat. Tämän jälkeen tavoitteena on kehittää testi jolla voidaan testata koirien riski sairastua tähän kivuliaaseen silmäsairauteen. Halukkaat voisivat testata koiransa ja siten voitaisiin vähentää sairauden esiintyvyyttä tällä ihastuttavalla rodullamme. Tutkimusta johtaa molekyylibiologiandosentti Hannes Lohi. Hänet palkittiin hiljattain Akatemiapalkinnolla tieteellisestä rohkeudesta. Tutkimussäätiö raportoi säännöllisesti kotisivuillaan tutkimuksen kulusta ja tuloksista. Ja mekin olemme keränneet uutisia tänne sivuillemme nimenomaan dandien osalta. Ne löytyvät tämän sivun alalaidasta.

Glaukooma-tutkimuksen lisäksi DDTrust säätiö rahoittaa mahdollisuuksien mukaan myös muita dandien terveyttä edistäviä projekteja. Niistä mainittakoon mm. eri puolilla järjestettävät silmätarkastuspäivät.

Olemme mukana tämän säätiön toiminnassa siten että emäntä on tehnyt heille kotisivut ja päivittää niitä tarvittaessa. Lisäksi hänen ottamiaan valokuvia on käytetty säätiön tuotteissa. Ylhäällä esiintyvä vihreänsävyinen Ellan kuva on toiminut tavallaan säätiön tunnuskuvana. Se julkaistiin myös amerikkalaisen Just Terriers lehden Winter 2005 / 2 numerossa missä säätiö tiedotti toiminnastaan.

Klikkaamalla alla olevaa banneria pääset säätiön omille sivuille. Mikäli et taida englannin kieltä, voit laittaa meille sähköpostilla kysymyksesi - kerromme mielellämme lisää.

                                                  

     
  
Uusimpia kuulumisia tutkimuksen tiimoilta - viimeisimmät ensin!

* Joulukuussa 2010 dandeista oli kasassa 413 verinäytettä Hannes Lohen geenipankissa! Aivan mahtava suoritus näin pienimääräisessä rodussa! Kaikki joukolla kasvattamaan näytemäärää entisestään!!

* Toukokuussa 2010 Suomessa kutsuttiin useampi kymmenen dandie Helsingin eläinlääketieteellisen korkeakoulun tiloihin gonioskopiatutkimukseen. Tarkoituksena oli saada tutkimusta helpottamaan yhden ja ainoan eläinlääkärin lausunnot koirien silmistä.

* Syyskuussa 2009 kaikkien dandien DNA oli avattu ja tutkijaryhmä voi nyt vahvistaa aiemman löytönsä - virheellinen kromosomi on tiedossa, samoin tarkempi alue kyseisessä kromosomissa, jossa virhe sijaitsee, on nyt tiedossa. Tutkijaryhmä keskittyy nyt paikallistamaan virheellistä geeniä/geenejä tältä pieneltä alueelta, sekä selvittämään millainen virhemutaatio on dandien kohdalla kyseessä.

* Syyskuussa 2009 Kanadalainen Mike McBeth lähetti 45 poskisolunäytettä kanadalaisista dandeista Helsinkiin tutkimusryhmän käyttöön.

* Kesäkuussa 2009 dandeista oli saatu 308 verinäytettä!

* Kesäkuussa 2009 Alankomaiden Dandie ihmiset järjestivät DNA näytteen keräyspäivän. Eläinlääkäri otti näytteet kaikista paikalla olleista 34 dandiesta ja verinäytteet lähetettiin Helsinkiin.

* Kanadan Dandie Dinmont Terrier Club järjesti trimmauskurssin jonka yhteydessä ihmiset saattoivat lahjoittaa rahaa Hannes Lohen tutkimusta varten. Lahjoituksen loppusummaksi kertyi 1739.84 Euros ($2825.00) ja se lähetettiin Lohen tutkimusryhmän tilille glaukoomatutkimusta varten 21 toukokuuta 2009.

* Tutkijaryhmän paikallistettua virheellisen kromosomin tutkimukseen voidaan kelpuuttaa nyt myös poskisolunäytteet, joten myös Ison Britannian dandien omistajat voivat nyt osallistua tutkimukseen järjestämällä näytteidenkeräyspäiviä. Näytteet lähetetään AHTiin (Isossa Britanniassa) analysoitavaksi ja tulokset toimitetaan Helsinkiin tutkimusryhmän käyttöön. Tähän asti Ison Britannian dandien osallistuminen tutkimuksen tukemiseen on ollut ongelmallista heidän verinäytteiden ottoa koskevien tiukkojen lakiensa takia. 

Tämän tutkimusryhmän taholta myöntämän myönnytyksen (poskisolunäytteetkin käyvät tästä eteenpäin!) seurauksena on poikinut myös taloudellista tukea tutkimukselle kyseisen maan Dandie yhdistysten taholta. The Kennel Clubin Hyväntekeväisyysjaosto on myöntänyt Dandie Dinmont Terrier Clubin Jalostustoimikunnalle 9000 punnan lahjoituksen käytettäväksi Hannes Lohen tutkimuksen tukemiseen. Caledonian Dandie Dinmont Terrier Club on sekin puolestaan lahjoittanut 2000 puntaa samaiseen tarkoitukseen. DDTC ja SDDTC ovat suunnitelleet lahjoittavansa saman summan kuin CDDTC joten se merkitsee että isosta Britanniasta on tulossa 15000 punnan lahjoitus tämän tutkimuksen hyväksi. 

* Huhtikuussa 2009 dandiesta oli saatu 286 verinäytettä!!!

* Alkuvuoden 2009 aikana on saatu suomalaisilta dandeilta lukuisia yksittäisiä näytteitä. 

* Maaliskuussa 2009 Randi Skare järjesti Norjassa tilaisuuden jossa saatiin sekä verinäytteitä että poskisolunäytteitä yhteensä 25 dandiesta....mikä kattaa lähes jokaisen Norjassa asuvan dandien!

* Helmikuussa 2009 Tsekeissä kerättiin verinäytteitä kolmena päivänä. Pepik Zvonicek kiersi jälleen ympäri maan kilometrejä säästämättä ja sponsoroi vaimonsa Vlad'kan kanssa tämän tilaisuuden. Näytteitä saatiin 29 dandista.

* Helmikuussa 2009 Dandie Dinmont Trust lahjoitti 3000 euroa tutkimusryhmälle käytettäväksi dandien DNA tutkimukseen. Aiemmin DDTrust on lahjoittanut tälle tutkimukselle kaiken kaikkiaan 6000 euroa.

* Tammikuussa 2009 tutkijaryhmä raportoi ensimmäistä kertaa glaukoomakromosomin löytymisestä!! Nyt tutkimusryhmä tarvitsee jatkotutkimuksia varten mahdollisimman paljon verinäytteitä dandiesta. Joten jos sinun koirasi ei ole vielä antanut verinäytettä tutkimuksen hyväksi, otathan yhteyttä joko minuun tai Ulla Kemppaiseen (Linkki Ullan yhteystietoihin löytyy tästä >>
Myös taloudellista tukea tarvitaan, ja pienetkin lahjoitukset ovat tervetulleita. Tarkemmat tilitiedot saat Ullalta.

* Marraskuussa 2008 dandiesta oli saatu 193 verinäytettä. Ihan ei siis 200 raja tänä vuonna tullut täyteen. Jospa ensi vuonna sitten ylittäisimme 300 näytteen rajan.....

* Heinäkuussa 2008 dandeista oli saatu kerättyä 192 verinäytettä. Toivomuksena olisi saada kasaan 200 näytettä. Kahdeksan näytettä puuttuu vielä tästä tavoitteesta, joten jos omistat dandien joka ei ole vielä luovuttanut verta ja haluaisit kantaa kortesi kekoon, niin otathan yhteyttä Ulla Kemppaiseen: Kennel Muumeliinin >>

* Muistathan päivittää koirasi terveystiedot jos niihin tulee muutoksia. Sen voit tehdä vaikkapa s-postilla ja tarkemmat ohjeet tietojen päivittämiseen saat täältä >>

* Huhtikuussa 2008 verinäytteiden tilanne oli dandien osalta 190 näytettä !!

* Lotta Berglung (Ruotsi) kutsui maaliskuussa 2008 kotiinsa 10 dandie omistajineen. Koirista otettiin verinäytteet jotka lähetettiin Hannes Lohen tutkimusryhmälle. 

* Verinäytteiden tilanne dandien osalta tammikuussa 2008 oli 123 näytettä.

* Tammikuussa 2008 iäkkäiden ja glaukooman osalta terveiden dandien omistajille lähti lisäkyselyä siitä, vieläkö koirat ovat terveitä.

* Lokakuussa 2007 Tsekeissä järjestettiin tempaus jossa kerättiin verinäytteitä Helsingin tutkijaryhmälle. Näytteitä saatiin 21. Vlad'ka Zvonickova ja hänen miehensä Pepik järjestivät tilaisuuden ja ottivat näytteet. Neulat ja putket tuli lahjoituksena tutkimusryhmältä.

* Kesän ja syksyn 2007 aikana dandien omistajat eri puolilla maailmaa ovat lähettäneet verinäytteitä dandeistaan tutkimusryhmälle. Mukana on nyt näytteitä mm. Ruotsista, Alankoimaista, Isosta Britanniasta, USAsta ja Kanadasta.

* Verinäytteiden tilanne dandien osalta heinäkuussa 2007 oli 40 näytettä

* Tutkimusryhmän uutisia kesältä 2007:
"Kansainvälinen Dandie Dinmont Trust on lähtenyt tukemaan taloudellisesti terriereidensä glaukooma tutkimusta lahjoituksella.  Myös Suomen Dandi-harrastajat ovat mukana. Lahjoituksen turvin pääsemme nyt nopeasti eteenpäin projektissa glaukoomageenin paikantamiseksi.  Pyydämme kaikkia dandien kasvattajia ja omistajia ottamaan yhteyttä tutkimusryhmään, mikäli koirallanne tai sen lähisukulaisella esiintyy glaukoomaa. Lisänäytteet vahvistavat projektia merkittävästi edelleen. Projekti toteutetaan yhteistyössä prof. Gary Johnsonin kanssa Missourin Yliopistossa. Tavoitteenamme on kehittää DNA-testi sairauden vastustamiseksi rodussa ja samalla edistää myös ihmisten silmänpainetautien tutkimusta ja hoitoa."

* Kesän 2007 aikana Suomen DDT ry järjesti kaksi "verenkeruupäivää". Toinen järjestettiin Helsingissä Kennelliiton tiloissa ja toinen Imatralla kesäpäivien yhteydessä.

* Minna Repo ja Margreth Wall ottivat yhteyttä Dandie Trustiin ja esittelivät heille vireillä olevan tutkimuksen sekä pyysivät heitä tukemaan tutkimusta mahdollisuuksiensa mukaan.

*Ulla Kemppainen (Kennel Muumeliinin) otti yhteyttä Hannes Loheen ja hänen tutkimusryhmäänsä. Dandiet pääsivät mukaan geenitutkimukseen.

 

 

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!