Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                                               
"Joona"

 

Joona tuli meille aikanaan HESYn kautta. Elettiin syksyä 1994 ja emäntä toimi tuolloin HESYn sijaiskotina. Joona tuli äärettömän pienenä, aivan liian nuorena joutumaan eroon emästään ja sisaruksistaan. Ikää oli arviolta kuutisen viikkoa ja kokoa aikuisen miehen nyrkin verran. Tätä veijaria syötettiin aluksi tuttipullolla ja kissan äidinmaidonvastikkeella ja sitten ihmeteltiin kun se ei alkanutkaan kävellä vaan loikki kuin jänis. Emäntä luuli että tämä hurmaava täystuho oli vammainen ja päätti pitää sen itse. Mutta kun aika kului ja kokoa tuli lisää, rupesivat jalatkin toimimaan kunnolla. Mistä lie johtunut moinen kasvukausi, mutta ei se liiemmin menoa haitannut. Pääsihän sitä loikkimallakin eteenpäin - ja nopeasti pääsikin.

Joona siis jäi emännän iloksi...hmmm...tai miten sen nyt ottaa. Pikkukissan kujeisiin kuului mm. täydessä vauhdissa verhoihin hyppääminen, jolloin ne kivasti ritisivät irti pidikkeistään ja tippuivat lattialle. Sitten niissä oli kiva telmiä ja tehdä niihin reikiä joista pääsi kulkemaan läpi. Puhumattakaan kaadettavista sisällä kasvavista pikku puista joita myös viherkasveiksi kutsutaan. Entäs rikki purrut pyyhkeet ja paitojen hihansuut. Niin... kuka se joskus sanoikaan että koiranpennut rikkovat kaiken, mutta kissat eivät??!! 

Tämä rakastettava lurjus onneksi hieman rauhoittui iän myötä. Viimeisinä vuosinaan se oli herttainen ja seurallinen veijari, joka osasi antaa suukon pyynnöstä ja myös sanoa "Moi!" eli siis "Mauuu!" kun siltä sitä pyysi. Joona oli ihan viimeisiä päiviään lukuun ottamatta varsin energinen vanhus. Se leikki ja hupsutteli niin kuin ennenkin ja kirjahyllyn päältä sai kivasti vähän revittyä tapettiakin....Joona sen alotti ja Nuutti on nyt menestyksellisesti sitä revinnäistaidetta sitten jatkanut.
      

Joona oli nuorempana hyvin kiireinen mies ja ehti istuskella sylissä vain muutaman pienen hetken ennen kuin se taas häipyi omiin puuhiinsa. Vanhemmiten se sitten hieman rauhoittui ja joskus viipyi polvella jo viitisen minuuttia ...mikä Joonan mittakaavassa oli likimain ikuisuus! Kun se peseytyi niin se oli lipaisu sieltä ja toinen täältä ja sillä siisti! Iän myötä se malttoi käyttää hieman enemmän aikaa myös tähänkin puuhaan. Sen sijaan Altin kanssa leikkimiseen siltä liikeni aikaa aina! Pojat painivat ja väijyivät ja heittivät kirjaimellisesti voltteja toisiaan jahdatessaan. Tuolit lentelivät ja matot rullautuivat alta aikayksikön kun nuo kaksi pääsivät vauhtiin. Ystävämme totesi niiden menoa katsoessaan: "Ne menevät pitkin seiniä!" Kissapojat nauttivat vauhdin hurmasta ja meistä sitä oli mukava seurata. :-)

Joona oli hyvin sydämellinen kisuli ja emännälle sellainen "kerran elämässä" kissa. Lieneekö asiaan vaikuttanut Joonan ensimmäiset viikot meillä jolloin se oli emännällä "vierihoidossa". Joona nukkui emännän tyynyllä yhdessä Veeran kanssa ja tassutteli mukana mökillä oltaessa, myös pitkät lenkit Joona kulki mielellään mukana. Miksen minäkin jos kerran koiratkin?! Muuten siitä irtosi melkoisen komea MAUU mutta emännälle se miukui aina kuin pentukissa emolleen. Hiljaa ja pienellä äänellä. :-) Joona rakasti juustoa ja keitettyä maksaa. Se herkutteli mielellään myös lohella ja palvikinkulla. Keitetty seiti kuului myös ykkösherkkujen listalle. Ja se aina ilmoitti isoon ääneen mouruten että aikoi mennä hiekkalaatikolle - ja sitten että on tullut sieltä pois. :-) 

Joona oli väriltään varsin erikoinen. Kuulemma mustasavu näkyvillä haamuraidoilla. Mitä se sitten lie tarkoittaneekaan. Erikoista Joonan värissä oli se, että väritys ei vaalentunut kuonoa ja tassuja kohti mentäessä, niin kuin yleensä tiikerijuovaisilla kissoilla, vaan tummui samaan tapaan kuin siamilaisilla. Kooltaan Joona oli aika iso kissa, vaikka ei hoikkana poikana painanutkaan viittä kiloa enempää. Viimeisinä vuosina Joonan paino laski sinne neljän kilon paikkeille. Joona oli sellainen korkearaajainen, hieman itämaisen tyyppinen miukuli. Ja jostain kumman syystä kaikki ihastuvat tähän ikilempeään ja hyväntahtoiseen kollinroikaleeseen, jonka takataskut olivat pullollaan kissankujeita.
    

Joona reppana joka oli terve koko pienen ikänsä sairasteli paljon kolmena viimeisenä vuotenaan. Sitä tutkittiin ja verikokeita otettiin useampaan kertaan ja mikä sillä tarkkaan ottaen oli ei tiedetä. Mutta niin tarkasti kun sairauden pystyi sanomaan niin eläinlääkäri oli sitä mieltä että sillä oli  FIPin kuiva muoto. 

Kipuja sillä ei näyttänyt juurikaan olleen ja energiaa oli leikkimiseen lähes aina, mutta se laihtui välillä lähes luurangoksi ja iirikseen ilmestyi ruskehtavia pilkkuja. Tämä tapahtui useasti reilun kolmen vuoden sisään. Antibioottikuurilla ja homeopaattisilla lääkkeillä se voi kuitenkin nuo vuodet hyvin ja suurimman osan ajasta melko pulskastikin kunnes sitten meni äkkiä hyvin huonoksi tammikuussa 2007. Parissa päivässä kunto oli niin huono että edessä oli vaikea, mutta ainoa mahdollinen päätös. 

Joona pääsi nukkumaan ikiunta Kannelmäen eläinklinikalla 20.1.2007 klo. 15.45. Kiitos sinne henkilökunnalle että teitte tuosta vaikeasta hetkestä kauniin ja rauhallisen!

Joonaa ei ole tuhkattu vaan se pääsi sellaisenaan nukkumaan ikiunta mökille ison kiven alle likelle maakellaria, yhtä sen lempipaikkaa jonka vintillä se mielellään köllötteli päivätorkuilla Veeran ja Altin kanssa. Istutimme haudalle kivikkokasveja ja kuunliljoja. 

Samaan kalmistoon on sittemmin haudattu myös Altti ja Veera, sekä Mira-koiran esikoinen joka piti lopettaa kahden vuorokauden iässä.
   

    

Valokuvia

  

  

  

  

  

  

  

  

    

   

   

  

  

   

   

    
  
<< Takaisin kissojen sivulle 

   

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!