Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                
      Kun selkä pettää - Tapaus Aatu

Dandie kuuluu matalaraajaisiin ns. kondrodystrofia-rotuihin. Se tarkoittaa että sillä on geeni joka saa aikaan raajojen lyhytkasvuisuuden. Alun alkaen kyseessä oli geenivirhe josta sitten tehtiin haluttu ominaisuus. Dandie ei siis varsinaisesti ole pitkäselkäinen rotu, vaan matalaraajainen. Tähän matalaraajaisuuteen liittyy sellainen ikävä piirre, että sellaista geeniä kantavan koiran luusto alkaa rappeutua hieman aiemmin kuin niillä koirilla, joilla tätä geeniä ei perimässään ole. Se altistaa lyhytraajaisen rodun koirat selkäsairauksille pitkäraajaisia rotuja herkemmin. Muita matalaraajaisia rotuja ovat mm. mäyräkoira, corgit, bassetit ja tiibetinspanieli. Niillä on tämä sama "geenivirhe" perimässään. 

Moneen muuhun matalaraajaiseen rotuun verrattuna dandie on siinä onnellisessa asemassa, että sen selkä ei ole täysin suora, vaan loivan S-kirjaimen muotoinen. Tuo kaari mahdollistaa selän notkean ja taipuisan liikkeen ja dandie ei ole rotuna niin altis selkäongelmille kuin esimerkiksi mäyräkoira. Dandeille vuonna 2004 tehdyssä terveyskyselyssä kävi ilmi, että 150 vastanneesta koirasta kahdeksalla (8) oli ollut välilevynpullistuma selässään. Minun Aatuni on yksi näistä epäonnisista. Haluankin kertoa lisää Aatun kipuilusta ja toivon että se voisi olla avuksi sinulle jonka koiralla on samanlaisia vaivoja.
  

   
Aatun kertomus

   

Aatun selkä petti ensimmäisen kerran tammikuussa 2002. Ensimmäiset oireet olivat vaisu olemus ja haluttomuus liikkua. Ajattelin ensin että kyseessä oli vain takana ollut raskas viikonloppu kun olimme olleet reissussa, mutta pian kävi ilmi että kyse oli jostain ihan muusta. Koira nimittäin kieltäytyi aamupäivällä hyppäämästä edes pienintä porrasta itse alas ja lopulta iltapäivällä se se seisoi vain selkä köyryllä kuin vihainen kissa. 

Oireet näyttivät siltä kuin sillä olisi ollut kovia vatsakipuja. Kyseessä oli kuitenkin välilevynpullistuma (eli välilevyntyrä tai kansanomaisemmin sanottuna "mäyräkoirahalvaus") lannerangassa. Ja vaikka tämä olikin varsin lievä tapaus, niin silti takajaloissa oli havaittavissa lievää refleksien hitautta ja lievä halvaus. Vasen jalka oli pahempi ja selvemmin halvaantunut. Takakintut eivät pitäneet kunnolla ja horjahtelivat minne sattui. Koira kulki kuin umpihumalassa. Ja koska kyseessä oli uroskoira, niin koiven nostaminen ei tietenkään onnistunut, vaan Aatu pissi seisten. Samoin kakkasi.

 
  
Hoito Aatun kohdalla oli seuraavanlainen. Se sai lääkkeeksi kipulääkettä (Metacam), lihasrentouttavaa lääkettä (Sirdalud) ja B-vitamiinia (Neurobion). Joillekin koirille on tässä tilanteessa annettu myös kortisonia, mutta Aatulle sitä ei annettu. Kysyin asiasta eläinlääkäriltä ja hän kertoi, että sitä suositellaan nykyään annettavaksi vain sellaisissa tapauksissa, joissa oireet ovat alkaneet nopeasti ja rajusti ja niissäkin vain silloin kun hoito päästään aloittamaan lähes välittömästi oireiden ilmaantumisen jälkeen. Lievemmissä tapauksissa, niin kuin tämä Aatun tapaus, niitä ei enää tätä nykyä anneta. Sen sijaan tällä hetkellä ihmisillä eniten tutkittu ja käytetty lääke akuutissa selkäydinvauriossa on Solu-Medrol, jota käytetään myös koirilla. Mutta Aatun tapauksessa sitä ei kuitenkaan nähty tarpeelliseksi antaa. Aatun tapauksessa ei myöskään turvauduttu leikkaukseen.
   
 

Koska Aatu pystyi itse liikkumaan ihan hyvin, sille riitti kipulääkkeet ja lihasrentouttavat sekä B-vitamiini. Niin ja tietysti "koppilepo", jota kesti kolme viikkoa. Koppilevossa koira asuu isohkossa häkissä tai kuljetuskopassa ja se pääsee sieltä pois vain pissille ja syömään. Aluksi niillekin vain kannettuna. Ideana on se, että koira ei liiku juurikaan ja näin selkä saa parantua rauhassa eikä vaiva pääse pahenemaan. Reilun kolmen viikon totaalisen levon jälkeen saimme sitten aloittaa varovaisen liikunnan eli Aatu pääsi kävelylle, tosin aluksi vain hyvin hyvin lyhyen matkan ja senkin hitaasti madellen..

Koska itsekin käytän silloin tällöin ns. vaihtoehtoisia hoitomuotoja, kysyin myös niiden mahdollisesta mukaan ottamisesta. Kiropraktikkoa lääkäri ei missään nimessä suositellut, sillä se olisi liian "rajua" välilevypotilaalle. Sen sijaan akupunktiolla on saatu positiivisia tuloksia. Se ei nopeuta varsinaisesti paranemista, mutta neulojen vapauttama endorfiini lievittää kivun tunnetta.

   
Otin siis yhteyttä eläinlääkäriin joka on saanut koulutuksen myös akupunktiohoitoihin. Koska Aatu on tosi herkkä poika ja kiljuu jo rokotuksenkin saadessaan ja se tuntui olevan aivan yliherkkä kivulle tässä tilanteessa, se ei tykännyt hyvää neuloista. Me emme siis saaneet apua sieltä, mutta saimme kuitenkin neuvon kokeilla akuhierontaa. Siinä manipuloidaan samoja pisteitä kuin akupunktiossa, mutta ilman neuloja, sormin. Ja se olikin sitten meidän juttumme. Kävimme kolme kertaa (kerran viikossa) ja hoidon ansiosta Aatun ei tarvinnut syödä vatsaa rasittavia kipulääkkeitä. Sitä paitsi hieroja tuli vielä kotiin, tuttuun ympäristöön, hieromaan.

Akupunktiosta vielä sen verran, että useimmat koirat kuitenkin hyväksyvät neulat sillä ne eivät juurikaan tunnu. Akupunktion vaikutusta kivun lievittäjänä juuri välilevynpullistumatapauksissa on tutkittu myös Suomessa eläinlääketieteellisellä korkeakoululla, mutta tutkimustuloksista minulla ei kuitenkaan ole tietoa. Ruotsissa ja englannissa muutamat dandien ja mäyräkoirien kasvattajat ovat käyttäneet sitä omien koiriensa tai kasvattiensa selkäongelmien (ja muidenkin sairauksien) aiheuttaman kivun lievitykseen erinomaisin tuloksin ja he kertoivat avoimesti hoitotuloksista sekä suosittelivat minulle että kokeilisin sitä ensimmäiseksi. Heille oli omaeläinlääkäri suositellut akupunktiota muun hoidon tueksi.
   

Tavallisesti akupunktio, samoin kuin akuhierontakin, otetaan kahden tai kolmen kerran jaksoissa. Yleensä sen huomaa jo parin ensimmäisen kerran jälkeen auttaako hoito vai ei. Toisille koirille se auttaa ja toisille taas ei. Haittaakaan siitä ei kuulemma ole, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jos hoito tehoaa, jatkosta sovitaan sitten tapauskohtaisesti. Yleensä muutama käynti riittää, joskus jopa yksi kerta.

Lääkärimme suotitteli meille myös kotihierontaa ja venytysharjoittelua. Saimme veytysohjeet mukaamme parilla pienellä lisäyksellä varustettuna. Lisäksi saimme myös hierontaohjeet. Toipumisaikana koiraa hierotaan ja venytellään päivittäin ja jatkossa sitten aina silloin kun lihakset tuntuvat kireiltä. Hieronnan ja venyttelyn tarkoituksena on lisätä verenkiertoa ja lymfakiertoa, sekä vähentää lihas surkastumaa ja venyttää jänteitä. Totaalisessa koppilevossahan koiran lihakset surkastuvat kun se ei pääse niitä käyttämään muuten kuin pikaisilla pissityksillä.

 
  
Saimme myös tällaiset ohjeet:
Jos epäilet että koirallasi on selkäkipuja
1. Laita koira häkkiin! Anna kipulääkettä vain jos koira on kovin tuskainen.
2.Vie koira mahdollisimman pian eläinlääkäriin diagnoosin varmistamiseksi ja hoidon aloittamiseksi.
3. Ilmoita tapauksesta koiran kasvattajalle ja mielellään myös jalostustoimikunnalle.

Ikävä piirre välilevynpullistumassa on se, että se uusii helposti. Niin kävi myös Aatulle. Sen selkä alkoi oireilla uudelleen keväällä 2004. Tällä kertaa tunnistin oireet heti varhaisessa vaiheessa ja osasin aloittaa hoidon jo kotona. Tällä kertaa halvaus ei päässyt yhtä pahaksi kuin edellisellä kerralla. Hoito oli sama kuin viimeksi.  
   

 

Miten meidän elämämme on sitten muuttunut näiden selkäkipuilujen myötä? 

No, Aatu ei kulje enää itse portaita vaan kannan sen aina jos joudumme portaita kulkemaan. Samoin se on melko hyvin oppinut sen, että se ei itse hyppää sohvalle tai sängylle vaan odottaa "hissikyytiä". Nostan sen sekä ylös että alas. Jos se ulkoilee hihnassa pitempiä matkoja, sillä on päällä valjaat, ei tavallista kaulapantaa.

Liikumme päivittäin aika paljon että lihakset pysyvät hyvässä kunnossa ja tukevat selkärangan nikamia. Emme liiku niin pitkiä matkoja että lihakset jumiutuisivat täysin ja jos ne menevät jumiin, hieron ne rennoiksi kun pääsemme kotiin. Parempi on "vähän kerrallaan ja paljon", kuin "kerralla kunnolla". Mutta siltikin teemme useamman kilometrin lenkkejä kun lähdemme ns. Pitkälle lenkille. Tosin ne eivät ole enää 12km pitkiä kuten ennen...

  
Vältämme sellaisia lenkkimaastoja joissa Aatu joutuu hyppimään juurakoiden tai puunrunkojen tai kivien yli sekä koiria jotka mielellään paiskaavat leikkiessään tassua toisen koiran selän päälle tai leikkivät liian rajusti hyppimällä yli. Aatu ei itsekään tykkää moisista koheltajista vaan haluaa pois. 

Vetoleikit ja pallon sekä kepin heittely ovat periaatteessa kiellettyjä. Kuten myös kaikki muutkin leikit jotka aiheuttavat äkillisiä nykäyksiä selkärankaan. Tosin toisinaan kyllä tulee palloa heiteltyä, mutta silloin se on enemmänkin vierittämistä ja Aatu on huolellisesti lenkitetty ettei se "kuumu liikaa" vaan malttaa hissuksiin jolkotella pallon kiinni.
   

Ostin nukkumakaukalon lattialle sängyn viereen. Aatu nukkuu nykyään siinä, ei enää minun sängyssäni. Meillä on myös häkki aina olohuoneen nurkassa ja siinä on jatkuvasti ovi auki. Aatu osaa itse hakeutua sinne aina kun sillä on selässä tuntemuksia. Olen myös oppinut lukemaan sen kehon kieltä ja näen heti takaliikkeistä ja pään ja hännän asennosta milloin sillä on selässä tuntemuksia tai lieviä kipuja. Se tietää heti useamman päivän rauhoittumista ja varovaisena oloa.

Kuulostaako hankalalta? No, ei se itse asiassa sitä ole. Olemme niin tottuneet tähän että se on osa jokapäiväistä elämäämme. Lisäksi olemme opetelleet uudenlaisia leikkejä. Opettelemme temppuja, Aatu etsii aarteita jne.......tällä hetkellä se on onnellinen koira joka elää tasapainoista, joskin joiltain osin rajoitettua elämää. 

 
  
Silloin kun Aatu oli toipilaana keksimme tekemistä missä sen ei tarvinnut liikkua - opettelimme temppuja. Tässä muutama kuva.
 
                                              "Vilkuta!"
 
                            Näytä peukalo....etusormi...
   
 
                       Näytä nenä - Aatun lempitemppu!
 
          Selkä suojataan kylmältä - myös nyt kun se on terve!
    
    
 << Takaisin edelliselle sivulle
 

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!