Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                             
Galbaras Menelya - "Mette"

 

Miran lailla Mette syntyi Hauholla, Alvettulan kylässä. Valtavaksi paisunut Rianna päästi kaikki jännityksestä vain muutama päivä juhannuksen jälkeen, ja pyöräytti maailmaan huikeat seitsemän pentua! Mette on siis ihan keskikesän lapsia ja valtavan suuresta pentueesta se suurin ja lihavin tyttö. Isänä Metellä on samainen Pipari kuin meidän omalla Mirallakin. Meten äiti Rianna on alkujaan Tsekeistä. Meten tarkka syntymäaika on 24.6.2009 ja sekä Mette että kaikki sen sisarukset ovat väriltään sinappeja.

Meten kutsumanimi tulee sen virallisesta nimestä....joka on quenyan kieltä (Tolkienin kehittämä kuvitteellinen haltiakieli) niin kuin Meten emän Riannankin nimi. Rianna tarkoittaa seppelöityä, Menelya tarkoittaa viidettä päivää tai "taivaanpäivää". Koska tässä pentueessa oli seitsemän pentua, ne nimettiin hauskasti seitsemän viikonpäivän mukaan. Menelya vääntyi sitten puhekielessä Meteksi. 

Mette oli siis syntyessään pentueen suurin. Se oli myös väriltään hyvin tumma yhden sen veljen lailla. Muiden turkki oli selvästi miedompaa sinappia väriltään. Mette ja muut olivat jaloillaan hyvin varhain, aiemmin kuin monet muut dandien pennut, juuri kovasta kilpailusta johtuen. Kun kuuden sisaruksen kanssa taistelee parhaista nisistä sitä on vaan pakko kasvaa ja kehittyä sitkeäksi ja tehdä se nopsaan. Niinpä Mette tassutteli omilla jaloillaan hyvin sujuvasti jo neliviikkoisena.

Meten tulo meille ei ollut etukäteen suunniteltu juttu. Meten kasvattaja päätti lahjoittaa Meten meille ja niinpä se sitten muutti lauman jatkoksi.

Meten mielestä pallot on pop! Ja nallet ja lumikikkareet ja kumilelut. Ei siis muuten, mutta niitä pitäisi heittää. Eli Mette on pallohullu. Se jaksaa noutaa sille heitettyjä esineitä vaikka kuinka kauan. Ja jos on liian kuuma juosta pallojen perässä maalla, voi Meten mielestä aina noutaa jokusen kepin vedestä - uimalla. Siellä ei pukkaa liikaa hikeä pintaan. Kun leikki on loppu Mette jaksaa hyvän tovin hilata leluja tyrkylle ja näyttää toivorikkaalta.....josko joku kuitenkin heittäisi?? Ja kun ei kukaan heitä, turhautunut odotus purkautuu hurjaksi lelun "tapporavistukseksi" johon mukaan kuuluu tietysti myös oikeanlaiset äänitehosteet.

Mette, eli tuttavallisemmin Tuubi, tykkää muutenkin puuhailla. Mutta se on siitä jännä sessu, että se on aina puuhaillut pennuksi ja nuoreksi koiraksi epätavallisen rauhallisesti. Ellei siis tuota pallohulluutta lasketa. Mette on ottanut asiakseen osallistua puidenhakureissuille, vedenkantomatkoille, saunan lämmitykseen, roskien vientiin, postin hakuun, kuopankaivuuseen ja muuten vai mukana kulkemiseen. Ei se sen kummempia pompi, hypi tai juokse, kunhan vain tepsuttaa mukana paikasta toiseen. Osallistuminen on tärkeää. "Tipi tipi tipi tipi....." kuuluu tassuista kun Mette kipittää kannoilla tai rinnalla.

Puuhakas Mette osaa myös ottaa rennosti! Se on paitsi ilta- myös aamu-uninen. Ulos sitä ei tahdo enää saada ilta kymmenen jälkeen ja sitä on ihan turha yrittää herätellä ennen aamu kahdeksaa. Neiti ei nouse ja lähde pissille ellei sitä kanneta ovella ja tuupata pyllystä ulkoilmaan. Päikkäritkin on ihan kiva juttu. Meten tyyli torkkua on varsin persoonallinen...siitä löytyy kuvamateriaalia Meten luonnetta kuvaavasta galleriasta.

Mette on ihan kaikkien kaveri. Lapset on tykkäyslistan kärkipäässä ja jos heitä ei pääse heti tervehtimään, niin itkuhan siitä tulee. Mutta kyllä niitä aikuisiakin voi pussailla. Tosin ei ihan kaikkia. Emäntää ei pussata, eikä ihan aina muitakaan. Nenätellä voi, mutta pusut on kortilla. Niitä Mette jakelee vain harvoille ja valituille. Toiset koirat on kivoja, tosin toisinaan ne voivat olla jopa hieman pelottavia. Saattaa olla ettei Mette mene lainkaan moikkaamaan vierasta koiraa, katselee vaan tyynesti hieman kauempaa. Tilanne pitää ensin arvioida. Jos vieras koira näyttää vähänkään liian raisulta tai muuten vaan epäilyttävältä, on parasta pysytellä pienen välimatkan päässä. Eihän sitä koskaan tiedä jos ne vaikka syövät Mette-nimisiä pikkukoiria!?!

Mette on kova tyttö syömään! Ruoka ei sen kupissa kauaa vanhene. Jos se ehtii maistaa mitä se söi, niin se on kyllä maailman kahdeksas ihme! Sen verran hapiaan pöperöt imaistaan naamariin. Ja sitten voikin käydä katsomassa josko jollekin muulle olisi jäänyt kuppiin jotain, mistä voisi hieman santsata. Ikävä emäntä vaan kieltää heti kuppien vaihdon jos se sattuu huomaamaan. Makupalat on tietysti suurinta herkkua myös! Ja KAIKKI makupalat on tarkoitettu Metelle. Kaikki! Joskus ne tosin meinaavat vahingossa mennä jonkun muun suuhun, mutta nopsana tyttönä Mette yrittää vielä viime tingassa pelastaa ne toisen huulien välistä omaan massuunsa. Harmi vaan että siitäkin tuppaa tulemaan sanomista...

Ruualle hyvin person tyttösen lempiruokiin kuuluu aivan EHDOTTOMASTI kanansiivet, rustoluut sekä jauheliha ja ....hmm....oikeastaan kaikki muut ruuat paitsi ilman lisukkeita tarjoiltavat kuivat koirannappulat ovat Meten lempiruokia :-)

     
Meten terveys pähkinänkuoressa
* Mette painaa 11,5kg
       
Sukusiitoskerroin ja linjaus
Mette on linjattu (eli sen sukutaulusta löytyy samoja koiria useampaan kertaan) erittäin lievästi. Viiden sukupolven mukaan katsottuna yksikään koira ei esiinny sukutaulussa kuin kerran, yhteisiä koiria löytyy vasta kun otetaan mukaan 7:s sukupolvi.

Alta löydät useamman kerran esiintyvien koirien prosenttiosuudet joista lopullinen sukusiitosprosentti sitten koostuu. **

       
+ Parstone Principle Boy 0,024742%
+ Willows Myra 0,0403404%
+ Willows Mirage 0,0369097%
-------------------------------------------------------------   yhteensä
0,0000000%   5:lle sukupolvelle
0,1019921%   7:lle sukupolvelle laskettuna
    
Meten sukutaulu
EUV-06 WW-08 
Fi & Est & Lva Mva C.I.B
Strike Don José Enchanted
Kans Mva POHJ Mva PMV-03 NV-01 KBHV-02
Strike A Tribute To Tristan
S Mva SV-99
Saredon Summer Rainbow of Hendell
S Mva
New Born´s Cissy Quick
Kans Mva POHJ Mva
Ingnors Elevator Operator
S Mva
Charponel Hearty Henry
S Mva
Blaven Miranda
C.I.B
Rianna z Roxburku sun
Wesley vom Parkwald Fernroyal Over The Water
Gingerly II. z Roxburku sun
Nettle z Roxburku sun I AM What I Am v. Castelo Branco
Coral z Levoveho Panstvi

    

Näyttelytuloksia
3.9.2011 Vantaa tuomari Gerard Cox, Irlanti - AVO ERI / 1  SA PN1 SERT ROP FI MVA
28.8.2011 Tervakoski tuomari Elfriede Heidecker, Itävalta - AVO ERI / 1  SA PN1 SERT CACIB ROP
27.8.2011 Lohjaa tuomari Kimmo Mustonen - AVO EH 
12.12.2010 Heinola tuomari Andras Korozs, Unkari - NUO ERI / 2  PN4
11.12.2010 Helsinki tuomari Moa Persson, Ruotsi - NUO EH
22.8.2010 Heinola tuomari Veli-Pekka Kumpumäki, Suomi - JUN ERI / 1  PN2 VASERT
21.8.2010 Kouvola tuomari Erwin Deutcher, Itävalta - JUN ERI / 1  PN1 SERT ROP
  

    

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!