Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                                Hieman rodun historiaa

Sinappi-dandie - näyttää aika lailla nykyisiltä dandeilta vai mitä?
Kukaan ei tiedä tarkkaan ottaen miten tämä ihastuttava rotu oikein sai alkunsa. Legendoja ja teorioita on useampiakin, mutta todellinen alkuperä on haipunut historian hämärään. No, aivan arvailujen varaan ei kaikkea kuitenkaan tarvitse jättää, vaan jotain sentään tiedetäänkin. Kaivapa siis hyllystä vanha keskikouluaikainen karttakirja, ota allesi mukava tuoli ja hae kuppi kuumaa, sillä nyt tulee historiaa niin että taatusti haukottaa.... 

Dandie on kotoisin Skotlannin ja Englannin väliseltä rajaseudulta. Tavallisimman oletuksen mukaan se polveutuu alueelle tyypillisistä karkeakarvaisista terriereistä. Ilmeisesti alueen asukkaat suorittivat jo varhain laskelmoivia risteytyksiä hyväksi havaitsemiensa koirien välillä, tarkoituksenaan luoda matalajalkainen ja mahdollisimman hyvä tuhoeläinten metsästäjä. Varmaa ja yksityiskohtaista tietoa rodun synnystä ei siis ole, on vain erilaisia teorioita. Tässä kolme ehkä tavallisimmin kuultua teoriaa dandien synnystä:

1. Ensimmäinen teoria esittää, että dandie olisi kahden rodun risteytys. Se olisi syntynyt karkeakarvaisen rajaseudun terrierin ja mäyräkoiran risteytyksestä. Mannermaalta tulleet mustalaiset olisivat luoneet rodun. Tämän teorian on esittänyt J.H. Walsh sekä Mr Thomson Gray kirjassaan "Dogs of Scotland".

2. Toinen teoria esittää, että mäyräkoira olisi risteytetty saukkokoiran tai welsh harrierin (ajokoira/jäniskoira) kanssa. Tämä teoria puolestaan perustuu dandien tapaan kantaa häntäänsä ajokoiramaisesti sekä siihen miten sen korvat ovat kiinnittyneet. Korvalehtien asentoon ja kohtaan johon ne ovat kiinnittyneet.

3. Sitten niin sanottu "puhdasrotuteoria" esittää, että dandie olisi kehitetty paikallisista koirista. Tämä teoria on saanut eniten kannatusta tähän asti luultavasti siksi, että se kannalla on kaksi varhaista rodun harrastajaa: Mr E. Bradshaw-Smith ja Mr Charles Cook (joka kirjoitti kirjan dandiesta vuonna 1885). Heillä on oletettu olevan perimätietoa hallussaan.
Lucy Walkerin maalaus pippuri-dandiesta vuodelta 1888.
Varmasti lisää tietoa dandien synnystä saadaan sitten, kun sen geenejä ruvetaan kartoittamaan. Siihen asti meidän on tyytyminen eri teorioihin ja arvailuihin. Mutta se mikä kuitenkin tiedetään varmaksi on dandien synnyinseutu. Dandie on peräisin Englannin ja Skotlannin väliseltä rajaseudulta. Sieltä, missä Cheviot-vuoret muodostavat luonnollisen rajan etelän ja pohjoisen väliin. Sieltä, missä Teviot-joen laaksoja reunustavat aaltoilevat kukkulat.

1700-luvulta on todisteita siitä että rajaseudun romaanit, vaeltavat kattilanpaikkaajat ja musikantit käyttivät näitä koiria paitsi metsästykseen myös taistelukoirina. Tuon ajan (enemmän kuin vähän arveluttava!!) muotiharrastus oli nimittäin usuttaa koira suljetussa tilassa mäyrän tai ketun kimppuun ja lyödä sitten vetoa siitä kumpi voittaa, tuhoeläin vai koira.

Nämä pienet koirat olivat väriltään mustia, vehnän värisiä, punaisia ja kaikkia edellä mainittuja värejä sekaisin. Ne olivat erinomaisia työkoiria ja jotkut niistä pystyivät tappamaan jopa valtavan ylämaan ketun, jos sattuivat sellaiseen törmäämään. Sen aikuinen Westmorlandin kettu, joka oli reippaasti suurempi kuin Suomessa nykyään asusteleva serkkunsa, oli hurja peto ja kova pala jopa suurelle foxhoundille, ketun metsästykseen kehitetylle metsästyskoiralle, saatikka sitten pikkuruiselle terrierille.

Vanhassa maalauksessa 1800-luvun lopulta on nähtävissä dandien sen aikuinen tyyppi. Dandien tuonaikuisen prototyypin siis kehittelivät alueen "urheilumiehet" jotka harrastivat metsästystä, salametsästystä ja koirien tappeluttamista, sekä vaeltavat romaanit ja muut paikasta toiseen vaeltavat kulkijat. Koska koiria käytettiin vaativissa olosuhteissa ja ne joutuivat usein taistelemaan henkensä edestä, eloisuus ja älykkyys olivat haluttuja luonteenpiirteitä. Koiran tuli jaksaa tehdä kovaa työtä koko päivän, olla innostunut siitä, olla tehokas ja taitava, eikä se saanut huutaa jos siihen sattui tai se loukkaantui.

Myös dandien karhea, hyvin hampailta, teräviltä kiviltä ja juurilta suojaava turkki oli kuin omiaan tuhoeläinten tappamiseen ja maan alla möyrimiseen. Tällaisista otuksista polveutuu se dandie jonka me tunnemme tänään….kuulostaa hurjalta, eikö totta?! Että meidän lempeän ja ystävällisen koiruutemme esi-isät olivat hurjia tappajia. Mutta eipäs nyt unohduta kuitenkaan pohdiskelemaan sitä vaan sukelletaan takaisin historian utuiseen hämärään.

Alkuaikoina dandiet tunnettiin nimellä Catcleugh´n terrieri, Hindleen terrieri (niiden maatilojen mukaan joilla niitä kasvatettiin) tai pippuri- ja sinappiterrieri (koirien värin mukaan). Tämä terrieri kehitettiin lähinnä Coquet Waterin seudulla, Northumberlandissa. Koiria omistivat ja rodun puhtautta mustasukkaisesti varjelivat lähinnä mustalaiset, rajaseudun kattilanpaikkaajat ja muut kiertolaiset, jotka vaelsivat paikasta toiseen Cheviots´n ja Teviot´n alueilla. Siis että missä?? No, tässä tarvitset nyt sitä karttakirjaa avuksesi ellet sitten satu olemaan maantiedon ammattilainen…..

Varsinainen kirjattu historia alkaa muutamasta tunnetusta perheestä jotka kasvattivat näitä koiria. Heitä olivat Allanit, Andersonit, Angusit, Camellsit ja Faat. Nämä perheet sekä muutamat muut vastaavat vaalivat huolella näitä pieniä, tavattoman kovaa purevia ja karheaturkkisia terrierejä, jotka olivat aina valmiita syöksymään tuholaisen kimppuun huolimatta siitä oliko se maan alla vai päällä. Koirat tarjosivat näin isännilleen oivan tilaisuuden moiseen ulkoilmaharrastukseen. Vähitellen rotu löysi tiensä vaeltajien matkasta siis myös paikallaan pysyvämmän kansankin pariin. Rajaseudun maatilalliset sekä urheilumiehet hankkivat niitä itselleen. Lauma Mr G.A.B. Lethmanin moistamia "Ainsty"-kennelin dandeja. Koko katras Lucy Walkerin ikuistamana. Mukana myös kuuluisa Ainsty King.

Holystonen (tai Holestonen) Allanit elelivät Coquet Waterissa. Heillä sanottiin olevan puhtainta tyyppiä näitä koiria. Perheen pää William "Piper" Allan (lisänimeltään säkkipillinsoittaja, suomalaisittain vaikkapa "pillipiipari") omisti elämänsä näiden koirien kasvattamiselle. Hänet ja koirat yhdistettiin niin tiiviisti toisiinsa, että paikalliset rupesivat kutsumaan koiria Piper Allanin roduksi. Allanilla (1704-1779) oli kolme suosikkia koiriensa joukossa: Charley, Phoebe ja Hitchem. Hänen koiransa olivat tunnettuja taidoistaan ja paikalliset maanomistajat "vuokrasivat" häntä koirineen hävittämään maa-alueittensa tuhoeläimiä. Tulos oli niin hyvä ja koirat niin taitavia, että Lordi Ravensworth ilmoitti haluavansa ostaa Allanin Charlie-koiran.

Allan ilmoitti ettei hänen Lordillisella ylhäisyydellään ollut mahdollista ostaa koiraa, sillä se ei ollut kaupan. Sitten Lordi tarjosi yhtä maatilaansa vastineeksi Allanin Hitchem-nimisestä koirasta. Tähän Allan vastasi tylysti: "Mitäpä kiertelevä soittoniekka sellaisella tekisi?" Tämä osoittaa miten paljon Allan koiristaan piti ja miten paljon hän niitä arvosti. Piper Allan kuoli vuonna 1779 ja hänet on haudattu Rothburyn kirkkomaalle. Eli jos joissain kuvissa näet dandie-lauman nostettuna hautapaaden litteän kiven päälle, on kyseessä juuri tämän Piper Allanin hauta. Se on kaikkien Skotlannissa vierailevien dandie-ihmisten "pyhiinvaelluskohteista" toinen joka on ehdoton "must".

Kuvistusta kirjasta Guy Mannering: kuvassa dandie Dinmont koirineen. Allanin kuoltua hänen poikansa jatkoi isänsä perinnettä koirien kasvattajana. Pojan kuoltua koirat siirtyivät puolestaan hänen pojalleen, joka ei ollut innostunut kasvatustyöstä ja näin ollen myi koirat pois. Ne menivät pääosin Francis Somnerille, James Davidsonille ja Ned Dunnille. Näistä kolmesta James Davidson oli se, joka jatkoi Allanin perintöä omistamalla elämänsä "Piper Allanin rodulle".

Vuonna 1814 sir Walter Scott julkaisi romaaninsa Guy Mannerin (suomennettu v.1914 nimellä Tähdistälukija - erinomainen romaani muuten, suosittelen lämpimästi!!). Siinä kuvaillaan rajaseudun elämää ja ihmisiä. Eräs sen päähenkilöistä on maanviljelijä Andrew (lempinimeltään "Dandie") Dinmont. Dandie on tyypillinen rehellinen skotlantilainen maanviljelijä ja innokas metsästyksen harrastaja. Hänellä on iso liuta kaikenkarvaisia koria, joiden joukossa kokonainen sukupolvi myös näitä pieniä ja tyypillisiä rajaseudun sinappi- ja pippuri-rotuisia koiria. Tässä pari otetta tuosta kirjasta, sen suomennetusta versiosta siis. Ensimmäisessä Dandie Dinmont ja Brown keskustelevat koiristaan:

- "Näpsä rottakoira tuo, sir – ja varma vahinkoelävien tuho, sen takaan – jos nimittäin on kunnolleen opetettu, sillä siitähän kaikki riippuu."
- "Tosiaan, sir", vastasi Brown, "on sen kasvatus ollut niin ja näin, ja sen pääominaisuutena on olla miellyttävä toveri." 

- "Niinkö vain?! Sepä vahinko, suokaa anteeksi – aika vahinko se – elukka tai ihminen, kasvatusta ei saisi koskaan jättää sikseen. Minulla on kuusi rottakoiraa kotona, sekä kaksi paria verikoiria, viisi susikoiraa ja moniahta muukin hurtta lisäksi. On vanha Pippuri ja vanha sinappi, ja nuori Pippuri ja nuori Sinappi, ja pikku Pippuri ja pikku Sinappi – kaikki ne harjaannutin juurta jaksain – ensin rotilla, sitten portimoilla eli kärpillä – ja sitten ketuilla ja mäyrillä – ja nyt ne eivät pelkää mitään karvaselkäistä."
- "Kaiketikin ne täysin koulittuja ovat, sir – mutta noin monien koirien omistajaksi näyttää teillä olevan kovin suppea nimivarasto niille?"
- "Hoo, se on vain minun päähänpistoni, merkitäkseni rodun. Itse herttua on Kaarlolasta asti lähettänyt noutamaan Dandie Dinmontin Pippuri- ja Sinappi-rodun koiria."

Ja tässä vielä toinen ote kyseisessä kirjasta. herkkäsieluisimmat jättäkööt tämän kohdan lukematta sillä siinä kerrotaan siitä miten dandien kanssa metsästettiin:

Apujoukkona oli erään paimenen johdannolla kiistapaikalle lähetettyjä rottakoiria, niissä kokonainen sukupolvi Pippuria ja sinappia…..

…….Kun kettu sitten toisesta turvapaikasta toiseen kaahattuna oli lopulta pakotettu hylkäämään laaksonsa ja pinttämään etäisempää lymysijaa kohti, laskivat ylhäältä tähystelleet irti susikoiransa jotka kettua nopeampina sekä villeydeltään ja sitkeydeltään sen vertaisina piankin lopettivat rosvon päivät. Täten sai aamupäivän aherruksessa neljä kettua surmansa ilman mitään tavanmukaisten sääntöjen seuraamista ja urheilun säädyllisyyttä.

Seuraava päivä hurahti saukonajoon, sitä seuraava mäyränhätistelyyn. Toivoakseni ei matkamiehemme arvo alene lukijan silmissä, jos hän on urheilumieskin, vaikka ilmoitan hänelle, että Brown viimeksi mainitussa tilaisuudessa, Nuoren Pippurin menetettyä toisen etukäpälänsä ja Sinappi Toisen oltua vähällä kuristua kuoliaaksi, pyysi erityisenä ja henkilökohtaisena suosionosoituksena Mr. Dinmontilta, että noin uljaasti puolustautuneen mäyrä-paran sallittaisiin enemmittä ahdisteluitta peräytyä koloonsa."

Sir Walter Scottin "Guy Mannering" saavutti pian ilmestymisensä jälkeen huippu suosion. Se oli oman aikansa Best Seller, ja pian sen jälkeen kirjassa kuvatusta Sinappi- ja Pippuri-rodusta tuli myöskin suosittu ja haluttu. Se sai aikaan pentutehtailua ja pian kyseisenä rotuna myytiin mitä tahansa matalahkoa terrieriä joka edes hituseltaan muistutti tuota kirjassa mainittua rotua. Tuon ajan dandie oli kuitenkin kaikkea muuta kuin salonkikelpoinen lemmikkikoira. 

Tässä L. Wellsin työssä on ikuistettuna kaksi dandia "Rough" ja "Puck". Työ on vuodelta 1859.

Se oli täysiverinen työkoira ja tietenkin suosiosta seurasi se, että sitä haluttiin myös kotien lemmikiksi ja luonnollisestikin tämä tiesi ongelmia. Onneksi oli kuitenkin muutama perhe jotka pitivät sitkeästi kiinni oikeanlaisesta rotutyypistä. Heidän päättäväisellä ja järjestelmällisellä työllään rotu saatiin säilymään suhteellisen yhtenäisenä sekä tyypiltään että erityisesti käyttöominaisuuksiltaan mahdollisimman alkuperäisenä. Koirakanta saatiin myös pikkuhiljaa vakiintumaan.

Puhdasrotuisten koirien kasvatus yleistyi1800-luvun lopulla ja niihin aikoihin alettiin myös perustaa erilaisia rotuyhdistyksiä. Dandie Dinmont Terrier Club on yksi maailman vanhimmista rotuyhdistyksistä. Vain Bulldog Club ja Bedlington Terrier Club ovat sitä vanhempia. The Dandie Dinmont Terrier Club perustettiin 17.11.1875. Se tapahtui Hotel Fleecessä, Selkirkissä. Ensimmäinen rotumääritelmä kirjoitettiin heti sen jälkeen ja se hyväksyttiin yhdistyksen kokouksessa 5.9.1876. Siihen tehtiin lisäyksiä vuosina 1877, 1892 ja 1901. Tuonkin jälkeen pieniä muutoksia ja lisäyksiä on tullut, mutta pääpiirteittäin nykyinen rotumääritelmä on samanlainen kuin tuolloin laadittu ensimmäinen rotumääritelmä. Monen muun rodun rotumääritelmästä poiketen dandien rotumääritelmä on melkoisen yksityiskohtainen ja tarkka.

1800-luvun lopun dandiessa oli paljon samaa näköä kuin tämän päivän dandiessakin. Toinen maailmansota oli hävittää rodun kokonaan. Tuo sota kesti Britanniassa kuutisen vuotta ja sen jyllätessä Britannian isot dandie-kennelit katosivat. Tämä tapahtui suurilta osin miespulan ja ruuan puutteen takia (koirille ei riittänyt ruokaa kun sitä ei riittänyt ihmisillekään). Rekisteröinnit tippuivat 200-300 dandiesta 30-100 rekisteröinnin väliin. Sodan jälkeen rekisteröintiluvut alkoivat jälleen nousta. Useita vuosia sodan jälkeen kasvattajat tajusivat, että vain ns."Old Ginger" linja oli jäljellä. Rodussa oli alun alkaen erotettu kaksi päälinjaa "Old Ginger Line" ja "Shamrock" – "Abbotsford" Line. Nämä kaksi päälinjaa jakaantuivat sitten täydentäviksi linjoiksi. Täydentävät linjat "Dirk"; "Heather Badger"; "Shem" - sekä toinen päälinja S.A.-linja ovat kuolleet. Toisen maailmansodan pyyhkäistyä ison osan dandie-populaatiosta pois maailmankartalta kasvattajien piti siis tavallaan rakentaa koko rotu uudelleen. 

Silloiset suuret ja kuuluisat kasvattajat jatkoivat kasvatustyötään niillä koirilla jotka olivat jääneet jäljelle. He näkivät paljon vaivaa yrittäessään hankkia käyttöönsä mahdollisimman paljon jalostuskelpoisia koiria joiden pohjalta rotu saattoi jatkaa olemassaoloaan. Drevaburn-kennel onnistui suuren työn jälkeen jäljittämään yhden "Dirk"-linjan nartun, joka oli vielä lisääntymiskykyinen. He saivat luvan pennuttaa nartun, mutta sen jälkeläisiä ei koskaan käytetty jalostukseen - ja niin tämä linja katosi modernien dandien sukutauluista.

Samaan aikaan manner Euroopassa yksikään dandie ei selvinnyt toisen maailmansodan jaloista ja vasta 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa kasvattajat pystyivät aloittamaan kasvatuksensa uudelleen. Kaikki jalostusmateriaali tuotiin Britanniasta ja ne kaikki kuuluivat "Old Ginger"-linjan koiriin.

USAssa ei toisen maailmansodan aikana ollut kuin muutama danide-kasvattaja. Rekisteröinnit olivat 40-45 luokkaa vuosittain sekä sodan aikana että sen jälkeen. Kasvattajien lopettaessa kasvatuksena nuo siellä vielä jäljellä olevat muut linjat katosivat heidän mukanaan. Kun uudet kasvattajat innostuivat rodusta vuoden 1949 jälkeen, uusi jalostusmateriaali tuotiin – mistäs muualta kuin - Britanniasta. Nämäkin koirat olivat "Old Ginger"-linjan koiria. Usein näitä koiria käytettiin jalostukseen myös Britanniassa ennen kuin ne vietiin USAan. Näiden koirien jälkeläisiä myös lähetettiin takaisin Britanniaan eli pentuja vaihdettiin paljon kasvattajien kesken myös mannerten välillä. 

Kaikki Kanadan dandiet pohjautuvat myöskin Britannian tuonteihin. Näin on myös niiden koirien laita jotka on tuotu Kanadaan vuosien varrella naapurimaasta USAsta tai manner Euroopasta.

Vuonna 1877 syntynyt Border Queen, jonka omisti Mr W.E. Easten. Etsauksen on tehnyt W. Hole.
Viimeisin tiedossa oleva dandie joka ei kuulut tähän "Old Ginger"-linjaan oli Am Ch Flornell Beetham Skittle, joka syntyi vuonna 1947. Se tuotiin Britanniasta USAan. Tämä linjan jäänteitä saattaa vielä olla jäljellä joissain sukutauluissa, mutta koska näitä koiria on yhdistetty "Old Ginger"-linjaan kuuluvien korien kanssa, nuo rippeet ovat hiipumassa tai peräti hiipuneet kokonaan. Nykyisten olemassa olevien dandien sukutauluista on yritetty jäljittää koiria jotka eivät kuuluisi OG-linjaan mutta niiden yli mijoonan koiran tiedoista jotka on tallennettu ylös ei sellaista koiraa ole löytynyt. 

Siirtomaavallan kulta-aikana ihmiset veivät mukanaan koiriaan muuttaessaan ulkomaille. Monet kasvattajat toivoivatkin vuosia, että siirtomaista löytyisi rippeitä vanhoista linjoista, mutta niitä ei löytynyt. Myöskään näitä koiria ei tuotu takaisin Eurooppaan joten niitä ei löydy nykypäivän dandien sukutauluista. Kaikki nykyisin elossa olevat dandiet polveutuvat siis jäljelle jääneestä "Old Ginger"-linjasta ja niiden sukutauluista löytyy yksi ja sama koira kun mennään tarpeeksi kauas taakse päin.

Jonh Millican ja hänen siskonsa kahden Scotby-kennelinsä koiran kanssa. Kuva John Gordonin kirjoittamasta kirjasta DDT vuodelta 1959. Vaikka dandien luonne onkin pehmennyt noista ajoista, niin sen alkuperäinen käyttötarkoitus on edelleenkin nähtävissä sen ruumiinmuodoista ja luonteenpiirteistä. Sen runko on notkea ja näätämäinen. Dandie kykenee kääntymään täydessä vauhdissakin vaikka pennin päällä. Tästä johtuen dandie on hyvin tehokas pikkuriistan metsästäjä, sillä sen runko taipuu mainiosti sekä rottajahtiin että mäyrien ja kettujen luolastoon....olettaen että se mahtuu niihin kokonsa puolesta! Dandie on sisukas pieni koira, nopea kuin raketti, erinomainen vatikoira joka päästää tarvittaessa pienelle koiralle epätavallisen muhevan haukun ja sillä on kokoisekseen valtavan suuret hampaat. Se on erittäin uskollinen omistajalleen ja on usein ns. yhden ihmisen koira. Se on vahvatahtoinen joskus jopa itsepäisyyteen asti, mutta silti ystävällinen ja hyväntuulinen. Aidon dandien häntä ei lakkaa koskaan heilumasta.....

Oikeastaan ainoa asia mikä on selkeästi muuttunut, ja mikä on havaittavissa vanhoja tekstejä nykypäivän vastaaviin verrattuna, on dandien koko. Se puhutti kasvattajia jo silloin kun rotumääritelmä ensimmäisen kerran kirjoitettiin ja puhuttaa yhä tänäkin päivänä.

Rodussa on kautta aikain ollut suurempia ja pienempiä yksilöitä, mutta mittakaava on ollut 200 vuotta sitten hieman erilainen kuin se on nykyään. Siinä missä nykyään 17kg dandie on kookas ja 9kg dandie monille todella pieni, 1800-luvulla kookkaan koiran "titteliä" kantoivat 11kg painoiset koirat ja pieninä pidettiin 4kg kokoisia rotunsa edustajia. Silloin kun dandeja vielä käytettiin metsästykseen oikea koko oli tärkeä, ja siitä muistettiin myös mainita silloin kun omistaja oli erityisen ylpeä koiransa hyvästä koosta. 

James Davidson arvosti koiria joiden koko ei ollut suurempi kuin 7,2 kg (16lb). Francis Somner puolestaan kirjoitti että hänen keskivertokoiransa painoi 6,75kg (15lb) ja jokaisesta paunasta alle tämän hän katsoi koiran puntaa arvokkaammaksi...mikä tuohon aikaan oli todella suuri raha. Somnerin omistama "Nettle" painoi vain 4,95kg (11lb) ja tunnettu uros Drygrance Charlie painoi 5,4 kg (12lb). Pienin dandie jonka itse olen nähnyt sinä aikana jonka olen rodun parissa ollut painaa 6,5kg ja se on kyllä varsinainen lilliputti tänäpäivänä.

Silloin kun ensimmäistä rotumääritelmää laadittiin mukaan otettiin myös painavia koiria koska niiden katsottiin pärjäävän paremmin mäyrää vastaan, kun taas pienemmät mahtuivat paremmin ketun luolastoihin. James Gordon kirjoittaa kirjassaan noista suuremmista painoista näin: "The Danide Dinmont Terrier Club vaati että dandie enimmäispaino tulisi olla 10,8 (24lb), ja suosituspaino mihin tulisi pyrkiä puolestaan olisi 8,1 kg (18lb)." Nykyäänkin rotumääritelmämme (FCI) suosittaa dandien painoksi 8-11kg. Mutta tosiasiassa ne siis hyvin usein ovat reilusti tätä suositusta kookkaampia.
   

<< Takaisin edelliselle sivulle
   
 

       Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!