Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                     Yksinkertaiset trimmausohjeet

  
Huom!
Suomen Dandiedinmontinterrierit ry järjestää vuosittain trimmauskursseja joilla voit harjoitella trimmaamista. Siellä saat yksityiskohtaiset trimmausvinkit juuri sinun koiraasi koskien. Lisää tietoja saat yhdistyksemme kotisivuilta täältä >>
   
     
Olemme koonneet tälle sivulle yksinkertaiset ohjeet joiden avulla voit aloittaa trimmaamisen. 

Suosittelemme kuitenkin aivan ehdottomasti trimmauskurssille osallistumista, sillä on aivan eri asia lukea ohjeita ja aloittaa itsekseen, kuin katsoa vierestä kun kokenut trimmaaja näyttää miten asiat käytännössä tapahtuvat, sekä ohjaa ja opettaa sinua juuri niissä asioissa missä sinä itse eniten ohjausta tarvitset ja antaa hyviä vinkkejä juuri sinun omaa koiraasi koskien. Myös oman koirasi kasvattajan puoleen kannattaa kääntyä trimmausasioissa. Mutta mikäli sinulla ei jostain syystä ole mahdollisuutta ottaa osaa oman yhdistyksemme trimmauskurssille tai haluat kerrata tai tarkistaa joitain seikkoja ehkä saat näistä yksinkertaisista ohjeista joitain vinkkejä.  

Tämän sivun kuvissa malleina toimivat paitsi omat dandiemme myös ystäviemme eri ikäiset, näköiset ja kokoiset dandiet. Iso kiitos heille avusta tämän sivun laatimisessa ja siitä että saimme käyttää myös heidän koiristaan ottamiamme kuvia. 


                  Olisinkohan minä trimmauksen tarpeessa?!
   
   
Ja koska "nakuksi" trimmatessa eli stripatessa rajat ja ääriviivat siitä mistä karva poistetaan ja mihin sitä jätetään näkyvät selkeämmin kuin rullatessa, mallimme joutuivat tälle kertaa luopumaan turkeistaan kokonaan. Ne on siis nypitty tällä kertaa nakuiksi. Tätä samaa periaatetta hyödynnetään myös turkkia rullattaessa, mutta silloin selkeitä rajoja ei ole nähtävissä. 

Käytämme näissä ohjeissa paljon anatomian sanastoa. Jos se on sinulle vierasta kannattaa tutustua koirakirjoihin joissa on kuvat ja selitykset koiran kehon eri osista. Ja nyt - pidemmittä puheitta - itse trimmaamiseen....

    

Rungon trimmaus

   

1.Aloita nyppiminen niskakyhmystä, keskeltä niskaa. Siitä kohdasta jossa kaula yhtyy kalloon. Kun koitat sitä kohtaa sormillasi, tunnet siinä selvän rajan. 

Kampaa ensin päälaen karvat pään päälle ja tee näin raja siihen kohtaan mistä aloitat. Niin tiedät mitkä karvat nypit ja mitkä jätät. Päälaen puolella kasvavat karvat jätetään ja niskan puoli nypitään. Jätä raja ensin hieman alemmas. Voit halutessasi nostaa sitä sitten kun niska on nypitty ja näet kokonaisuuden.

2. Nypi niska ja kaula. Kun nypit läheltä päätä seuraa kaikkialla kallon rajaa, myös kaulan alla nielun kohdalla. Koko kaula ja niska nypitään. 

Usein niskassa on enemmän villaa kuin muualla rungossa joten niskan nyppiminen saattaa olla melkoinen urakka. Sormet väsyvät ja aikaa kuluu mutta karva ei tunnu vähenevän...jos sinusta tuntuu tältä lohduttaudu ajatuksella ettet ole ainoa. ;-) Ole sitkeä, kyllä se nypittävä karva lopulta loppuu niskastakin. :-) 
     

   

    
Kaulan alapuolella rintaa kohti tultaessa turkki nypitään rintaluuhun asti. Se on se "terävä" ulkonema joka tuntuu rinnan etupuolella, ja näkyy oikealla olevassa kuvassa suurin piirtein tuossa vaaleanpunaisen nuolen alapuolella. 

Periaate on että nypitään siis siihen asti, mutta jos koiralla on kovin lyhyt kaula, voit nyppiä hieman luun alapuolellekin.

Kun olet nyppinyt eturaajojen sivut palaa takaisin tänne eturintaan ja tee loivat kaaret eturinnan karvoitukseen jotta se sulautuisi kauniisti eturaajojen koristekarvoihin. Myös kaari on merkitty näkyviin (keltaisella) oikealla olevaan kuvaan. Kaaren malli vaihtelee koirakohtaisesti.

Jatka sitten nyppimistä selkää pitkin kohti koiran peräpäätä. Nypi koko runko.
   

     
Jos haluat, voit jättää rungon sivuille koristekarvat "helmoiksi", mutta selkeitä helmoja ei ole pakko jättää.

Jos jätät helmat, niiden tulisi korostaa koiran selän kaarta ja mukautua pehmeästi selän kaaren mukaan rungon alapuolella. Helman pyöreä kaari myös jatkaa pään ja kylkien pyöreää muotoa. Dandiesta on sanottu että siinä ei ole ainuttakaan kulmikasta kohtaa, ja helmojen muodolla on hyvä korostaa tätä ainutlaatuista ominaisuutta.

Helmojen ja karkean karvat rajat eivät saisi olla selkeät, vaan helmojen tulisi alkaa liukuvasti, pikku hiljaa. Nyppimisvaiheessa ne toki väistämättä jäävät melkoisen selkeiksi, mutta kun karva kasvaa ne sulautuvat rungon karvoitukseen eivätkä ole enää niin selkeät.

     
Mikäli helmat ovat hyvin pitkät tai niissä on värilliset kärjet, voit hieman lyhentää niitä saksin. Muotoile helmat seuraamaan rungon ja jalkojen pehmeitä kaaria. Se mille korkeudelle helmat jätetään riippuu koiran rakenteesta.

Myöskään helmat eivät saisi näyttää leikatuilta. Tosin yleensä ne näyttävät siltä jos ne on vasta leikattu. Mutta ne myös kuluvat joten saksien tasainen jälki katoaa noin parissa viikossa.

Muotoile helmat siten että ne sulautuvat sujuvasti eturaajojen karvaan sekä takaraajojen koristekarvoihin. Oikealla olevassa kuvassa näkyy kaunis ja tasainen helmojen kaari joka mukailee kauniisti koiran ylälinjaa ja jatkuu sulavasti jalkoihin asti.
   

      
  
Hännän trimmaus

   

Nypi myös hännän päältä karheat karvat pois ja jätä hännän alle koristekarvat niin, että ne muodostavat sapelimaisen viirin. 

Siisti viirin karvoja saksin että muoto säilyy myös hännän päässä eikä sinne jää törröttävää tupsua. Viirin karva on lyhyttä lähellä hännän päätä ja pitenee kohti hännänjuurta mentäessä.

Nypi karheat karvat hännän päältä ainakin hännän leveydeltä eli niin että koko hännän päällinen tulee nypittyä. Hännän sivuilta voit myös nyppiä noin hännän puoliväliin asti. Tämä hännän sivuilta nyppiminen tosin riippuu siitä miten paljon karvaa koiralla on hännässään. Vasemmalla olevassa kuvassa viirissä ei ole karvaa kovin runsaasti joten häntää ei ole nypitty edes puoliväliin hännän sivua.
    

       
Jos karvaa on paljon voit huoletta nyppiä pidemmälle kuin puoliväliin. Oikealla olevassa kuvassa hännässä on runsaasti karvaa ja viiri on paksu, joten häntä on nypitty sen sivuilta reilusti yli puoliväliin asti että viirin karvat on saatu laskeutumaan kauniisti alaspäin. 

Varmista aina että viirin karvat laskeutuvat kauniisti oli hännässä sitten paljon tai vähän karvaa. 

Jos häntä on pitkä jätä karvat pitkiksi läheltä hännänjuurta ja lyhennä karvat aika lyhyiksi läheltä hännän kärkeä. Tarkoituksena on luoda vaikutelma melko lyhyestä hännästä jollainen dandiella kuuluisi olla. 8-11kg dandiella se tulisi olla rotumääritelmän mukaan 20-25cm pitkä. Kookkaammalla koiralla se on luonnollisestikin hieman pitempi. 
  

      
   
Eturaajat

   

Eturaajojen sivut trimmataan siten että rungon karvoitus (sitten kun se kasvaa) sulautuu luonnollisen näköisesti raajojen karvoitukseen. Pippurikoirilla se käy helpommin sillä runkoturkin ja raajojen väritys on erilainen. Helppo ratkaisu on seurata tuota värien vaihtumista ja trimmata sen mukaan. Eli silloin tan-väriset karvat jätetään pitkiksi ja pippurinväriset karvat trimmataan. Sinappikoirilla tällaista selkeää värieroa ei ole.

Rotumääritelmä mainitsee että eturaajojen takapinnalla tulisi olla hapsut. Vasemmalla olevassa kuvassa ne näkyvät selkeästi. Tällä kyseisellä koiralla ne tulevat luonnollisesti näkyviin sillä sen raajojen karvoitus ei ole kovin runsasta. Jos karvaa on paljon selkeitä hapsuja ei eturaajojen takaosaan saa, ellei niitä sinne varta vasten tee. Jos hapsut haluaa eikä niitä luonnostaan ole, ne voi tehdä nyppimällä eturaajan etuosasta karvaa pois.
     

      
Eturaajojen tulisi näyttää suorilta edestä katsottuna. Muotoile karvat saksilla siten että tällainen vaikutelma syntyy. Yleensä raajojen karvoituksen muotoiluun käytetään saksia mutta karvaa voi myös nyppiä tai murtaa sormin lyhyemmäksi. Voit myös samalla hieman lyhentää eturinnan karvoitusta jos se on kasvanut liian pitkäksi.  

Jos nypit eturaajojen etuosat ole tarkkana ettet nypi koiralle kieroja eturaajoja ja lättävarpaita. Nypi ensin varovaisesti ja odota että karhea karva kasvaa. Sitten tiedät miten voit seuraavalla kerralla tehdä - ottaako enemmän vai vähemmän. Ja on myös hyvä tietää jo etukäteen että raajojen karvoja nypittäessä niiden väri muuttuu sillä tilalle kasvaa karheampaa karvaa joka sinapilla on vaaleaa tan-väriä ja pippurilla joskus jopa hyvin tummaa tan-väriä. Jos nypit eturaajoista karvaa, tee samoin myös takaraajoille.

       
Tässä alla vielä pari kuvaa siitä millaisia ratkaisuja eturaajan nyppimisessä on tehty ja mille korkeudelle raajojen yläosa on nypitty. Kuten kuvista näkyy, ne vaihtelevat paljonkin itse kunkin omien mieltymysten mukaan.
    
      
   
Takaraajat

   

Takaraajassa helmat jatkuvat reisien alapinnan koristekarvoituksena joka sitten alaspäin tultaessa sulautuu kintereen karvoitukseen. Pippurikoiralla rajat on helpompi tehdä kuin sinappi koiralla sillä väritys muuttuu luonnostaakin pippurista tan-väriksi. Sinappikoiralla nämä värimuutokset ovat hyvin lievät.

Voit myös lyhentää niitä koristekarvoja jotka jäävät reiden ja säären alapinnalle sekä lyhentää takatassun karvaa sen etuosasta. Tämä tuo takakulmauksen paremmin esille. Myös kintereen karvoja voi hieman siistiä etteivät ne kasva aivan mahdottoman pitkiksi. Nämä kohdat on merkitty vasemmalla olevaan kuvaan turkoosin sinisellä. 

Kintereen tulisi näyttää suoralta sekä sivulta että takaa katsottuna. Joudut siis ehkä myös siistimään takaraajan ulko- ja sisäpintaa. Siitä tarkemmin hieman alempana tällä sivulla.

      

Siinä miten takaraaja trimmataan näkee monenlaista vaihtelua. Siis nimenomaan siinä miten paljon karvaa jätetään reiteen ja sääreen ja miten polvikulman kohta trimmataan. Jotkut tykkäävät korostaa polvikulmaa ja toiset taas korostavat mieluummin sääriosan pituutta ja päätyvät siten hieman erilaisiin ratkaisuihin. Tässä alla vielä pari esimerkkiä siitä miten eri lailla takaraaja voidaan trimmata. 
  

              
Takaraajojen tulisi siis näyttää takaa katsottuna suorilta. Siisti siis myös niiden sisäpinnat. Reisien sisäpinnalla iho on ohutta ja arkaa, joten ne kannattaa siistiä saksilla tai koneella. 

Siisti myös kintereet näyttämään takaa katsottuna suorilta. Katso oranssit viivat viereisessä kuvassa. Koiraa kannattaa liikuttaa välillä ja katsoa miltä jalkakarvat näyttävät liikkeessä. Tee kuitenkin jalkakarvoista luonnollisen näköiset vaikka käytätkin saksia.

Ethän siisti liikaa kinnerkarvoja ulko- ja sisäsivuilta. Saatat vahingossa tehdä koirasta "pihtikinttuisen"  tai "länkisäärisen" vaikkei se oikeasti sitä olisikaan.

Samalla kannattaa siistiä koiran peräpeili ja arimmat paikat. Niiden karva on hyvä pitää aina lyhyenä etteivät bakteerit pääse pesimään sinne likaisiin karvoihin.

   

      
  
Tassut

    

Tassut muotoillaan näyttämään pyöreiltä. Karvaa tassujen päältä (varpaiden yläpuolella) ei kannata leikata liian lyhyeksi sillä silloin varpaat näyttävät helposti litteiltä ja dandiella tulisi olla paksut päkiät, ei lättävarpaita. Myös tassujen alapuoli siistitään. Takut leikataan pois varpaiden väleistä ja myös anturoiden väleistä tassun alapuolelta. Sieltä karva leikataan lyhyeksi. Sinne kertyy helposti paakkuja jos karva on päässyt liian pitkäksi. Kynnet pidetään lyhyinä ettei tassulle synny virheasentoja.
       
       
  
Korvat

     

Korvat trimmataan siten että niiden kärkiin jää tupsut jotka ovat rodulle tunnusomaiset ja muistuttavat muodoltaan sulkaa. 

Korvan yläosaan lähelle sen kiinnityskohtaa, sinne missä top knotin karvoitus tulee korvan päälle jätetään kaaren muotoinen (merkitty keltaisella viivalla) alue pään karvoitusta. Se kaatuu korvan päälle ja peittää korvan kiinnityskohdan (punainen pisteviiva). "Tukkaa" jätetään siis myös korvalehden yläosaan. Korvaa ei nypitä sen kiinnityskohtaan asti. Makuasia on trimmataanko korvan takaosan taite (violetti viiva) näkyviin vai jätetäänkö se karvojen alle piiloon. 

Joillakin koirilla korvissa on nukka ja niissä on aina kaunis karvoitus vaikka ne olisi nypitty 5 minuuttia aiemmin. Toisilla korvat menevät kaljuksi nyppimisen jälkeen ja niihin kasvaa karva parissa viikossa.

      
Myös korvien alaosa siistitään nyppimällä. Sitäkään ei nypitä kiinnityskohtaan asti vaan sinne jätetään karvaa jotta korva sulautuu kauniisti päähän eikä näytä irtonaiselta lisäosalta joka ei kuulu joukkoon :-)

Kun katsot kuvaa oikealla niin siellä on näytetty miten karvaa jätetään sekä korvan takaosan (punainen viiva) että sen etuosan (sininen viiva) kiinnityskohtiin.

Siistithän myös korvakäytävän suun. Senkin voit tehdä sormin nyppimällä. Poista karvaa myös korvakäytävästä (sormin!) jos siellä on sitä paljon. On hyvä että korvat tuulettuvat ja sitä ne eivät tee jos korvakäytävät on tukkiutuneet karvasta.

Usein se menee niin että mitä karvaisempi top knot sitä karvaisemmat korvakäytävät, mutta tämä ei ole 100% sääntö. Voit siis joutua trimmaamaan korvakäytävien suut usein jos sinulla on villavaturkkinen koira.

   

     
Tupsun tulisi olla malliltaan kuin sulka. Vasemmalla olevassa kuvassa se on muotoiltu sellaiseksi ohentamalla hieman sitä osaa joka roikkuu parran tasolla. Harvalla dandiella tupsu kuluu nykyään sulan malliseksi. Yleensä sitä joutuu myös hieman lyhentämään kun se kasvaa hyvin pitkäksi.

Tupsu liittää tukkatupsun alta pilkistävän korvan kauniisti partaan ja korostaa pään pyöreää muotoa myös sitä sivulta katsottaessa.

Tupsuissa ja niiden muodoissa näkee paljon vaihtelua. Toiset tykkäävät jättää korviin hyvin suuret ja ylhäältä alkavat tupsut ja joita ei välttämättä edes muotoilla sulan mallisiksi. Toiset taas katselevat mieluummin niukkoja tupsuja (itse kuulumme näihin) joiden pituus pidetään aisoissa. Ja sitten on tyylejä jotka ovat kaikkea tältä väliltä.
   

      
Mitä tyyliä ikinä kannattaakaan, korva tulee kuitenkin aina nyppiä siistiksi. Saksilla muotoillut korvakarvat voivat olla käytännöllinen ratkaisu kotikoiralle mutta näyttelykehiin ne eivät kuulu. Tässä vielä pari kuvaa korvatupsuista sekä sivulta että edestä.
    
      
   
Pään trimmaus
      
    
Pään tulisi näyttää pyöreältä sekä sivulta että edestä katsottuna. Pään karvoituksen saa antaa kasvaa melko pitkäksi. Ellei top knot (tukkatupsu) ole luonnostaan pyöreä, se muotoillaan sellaiseksi. 

Mikäli otsatukka alkaa kaatua liikaa silmille, erota siitä ohuen ohut (muutaman karvan levyinen) kaistale ja lyhennä sitä hieman enemmän niin se tukee päälaen karvat pois silmiltä.

Pään karvat ja parta muotoillaan saksilla. Ohennussakset on tähän tarkoitukseen parhaat sillä niiden jälki on luonnollisempi kuin tavallisten saksien. Jollei karvoja leikata, ne murretaan sormin katki. Niitä ei koskaan nypitä. Kampaa top knot pystyyn ja pyöristä se varovasti joka suunnasta. Pyöristä sitä sekä sivulta, edestä että takaa ja katso että se näyttää tasaisen pyöreältä.

Leikkaa karvoista vain aivan kärjet ettei tukkatupsusta tule liian lyhyt. Leikkaa vähän kerrallaan kunnes olet haluamassasi pituudessa. Ole kuitenkin varovainen, ettei lopputulos ole villakoiramaisesti leikatun näköinen. Ideana on se, että koirasta ei huomaa onko siihen käytetty saksia vai ei. 

     
Lyhennä partaa korvan läheltä niin ettei se pilkistele korvan takaa. Esimerkki pilkistelystä löytyy vaikkapa kuvasta jossa puhutaan että trimmaus aloitetaan niskakyhmystä. 

Parta tasoitetaan niin ettei siinä ole pitkiä hapsuja siellä täällä vaan että se näyttää siistiltä. Sitä lyhennetään sen verran että leuan alle ei jää "joulupukin partaa" ja että pää edestä katsottuna näyttää pyöreältä. Yllä olevassa kuvassa, siinä missä puhutaan top knotin pyöristämisestä Ellalla on liian pitkä parta. Se näyttää pitkältä top knottiin verrattuna. Miralla sen sijaan siinä kuvassa, jossa näkyy korvan trimmaus edestä, on parta tarpeeksi lyhyt. Se ei "varasta showta" top knotilta ja ilmeeltä vaan on aika lailla huomaamaton mutta tärkeä osa kokonaisuutta.

Muodoltaan parta ei ole niin jyrkkärajainen kuin snautsereilla vaan sitä pyöristetään hiukan. Se lyhenee leukaperiä kohden mentäessä ja pitenee kuonon kärkeä kohden mentäessä.
    

      
Lyhennä partaa reilusti mutta pidä huoli siitä että se ei suippene kuonoa kohden vaan pituus kasvaa sinne päin mentäessä. Dandiella tulisi olla vahva ja voimakas kuono ja se ei saa olla suippo. Katso partaa joka suunnalta. Näyttääkö pää pyöreältä? Terrierimäisyys saa säilyä vaikka pää onkin pyöreä.
     
     
  
   
Viimeinen silaus eli kuononselkä
     
   
Kuonoselästä karva leikataan tai ajellaan koneella lyhyeksi noin kirsun leveydeltä (punainen pisteviiva). Karva leikataan stoppiin asti eli siihen asti missä kuono muodostaan ylöspäin nousevan otsaharjanteen (keltainen pisteviiva). Otsaharjanteeseen jätetään karva, kuonon puolelta se lyhennetään.

Joillain koirilla otsaharjanne on hyvin selkeä ja voimakkaasti ylöspäin nouseva toisilla se on loivempi, mutta sen tuntee silti selkeästi kun vetää sormella kuononselkää pitkin aina kalloon asti. Melko lailla silmien välissä kallo alkaa nousta. 

Kun leikkaat kuononselän karvoja ota tuleva ote kiinni leuan alta parrasta ettei koira pääse heilauttamaan päätään kesken kaiken. Sakset kannattaa pitää poikkipäin kuonoon nähden (vaaleansininen viiva) kuononselkää leikattaessa. Vaikka jälki ei olekaan kovin tasainen, niin tämä on turvallisempi asento kuin leikata terät silmiä kohden suunnattuina....ihan vain siksi ettei kärjet osu silmiin jos koira pääsee liikauttamaan päätään.

    

     
     
<< Takaisin edelliselle sivulle
  
 

       Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!