Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                      
Dana´s Bengallight Divina - "Ella"

Ella syntyi 13.5.2003 klo.04.49 Vantaalla, pääkaupunkiseudulla. Turkin väri on pippuri ja Ella on neiti. Ja ikineitona se myös pysyykin sillä se steriloitiin kohtutulehduksen vuoksi tammikuussa 2006. Ella oli kauan ja hartaasti odotettu - pieniä pippurinvärisiä dandie narttuja kun ei kasva ihan joka puussa. ;-) Useamman vuoden odotus kuitenkin palkittiin ruhtinaallisesti.

Luonteeltaan Ella on aito prinsessa. Hienohelma ja hyvin naisellinen. Ja tietää sen itsekin. Hyvin kuvaavaa on että kun lenkkeilemme sateisella säällä Ella on lähes putipuhdas. Emme tiedä miten se tekee sen, mutta tämä neiti on todella hyvin siisti....ellei se tieten tahtoen halua olla likainen. Jos se haluaa olla likainen se on sitä sitten kunnolla. Näitä mutakylpypäiviä on onneksi aika harvoin, sillä ne tietävät aina emännälle pitkähköä tovia pesuhuoneessa. Ellan siisteydestä muuten sen verran että meillä oli matot lattialla koko Ellan pentuajan ajan ja Ella ei kertaakaan pissinyt niille, ainoastaan papereille jotka oli laitettu sitä varten lattialle. Harva pentu on näin siisti jo heti 8-viikkoisesta alkaen!

Prinsessamme on yhden ihmisen koira sanan varsinaisessa merkityksessä. Emäntä on Ellalle kaikki kaikessa ja vastaantulijat sekä kotonamme vierailijat kiinnittävät järestään huomiota siihen miten se viisveisaa muusta maailmasta kunhan saa kipittää emännän rinnalla. Vieraat ihmiset kyllä tervehditään, mutta arvokkaasti ja toisinaan hieman pidättyväisestikin. Ella ei myöskään lähde ulos muiden kuin emännän matkassa mikä on joskus aiheuttanut hankaluuksia flunssa-aikaan. Nukkumapaikka on emännän tyynyllä pään takana, missäs muualla. Silti Ella ei vahdi emäntää.

Tämä Ellan pidättyvyys ilmenee toisinaan myös lievänä ujoutena. Se ei välttämättä mene ulkona suoraan vieraan ihmisen syliin, ja jos sitä kohti tullaan kovin innolla se saattaa väistää pois tai mennä jopa emännän taakse piiloon. Mutta kotona se kyllä jakelee pusuja kyläilijöille ja ne jotka Ella tuntee entuudestaan saavat monen monta pusua ja kauniin dandie-hymyn! Yleensä tuo hymy annetaan toisella suupielellä mutta kyllä sieltä välillä välähtää kokohymykin :-) Mikään sylikoira Ella ei kuitenkaan ole. Oikeastaan se tulee syliin vain kylässä oltaessa tai silloin kun meillä on vieraita. Ja emännän syliin tietysti. Kainalossa se viihtyy kyllä, kunhan saa tulla siihen itse ja valita oman asentonsa.

Ellan pidättyväinen luonne ei kylläkään tule esiin tilanteissa joissa on jotain uutta ja jännittävää. Se menee empimättä katsomaan uusia (ja joidenkin koirien mielestä jopa uhkaavia) asioita. Niskakarvat saattavat olla pystyssä mutta silti Ella menee rohkeasti tutkimaan. Ja mikään meteli tai pauke tai melu ei neitiä hetkauta suuntaan eikä toiseen.

Ellaa ei ole varsinaisesti koulutettu mutta sillä on luontainen kyky tietää miten missäkin tilanteessa tulee käyttäytyä. Neidiltä sujuu mallikelpoisesti vierailut vaikka kuninkaan linnaan! Sehän on selviö sillä prinsessahan hän on! Oli paikka sitten hienostohotelli tai naapurin olohuone Ella tietää aina miten missäkin ollaan. Ella on koira joka lukee ihmisen elekieltä erinomaisen hyvin. Ja se on myös herkkä. Sitä ei ole komennettu kuin muutaman kerran sillä yleensä tiukempi katse riittää. "Hyi!" on jo Ellan mielestä ihan kamalaa! Oikeastaan ainoa tilanne missä sitä joutuu kieltämään on silloin kun se räksyttää joillekin vastaan tuleville koirille. Ella ei kuitenkaan ole pätkääkään vihamielinen muita koiria kohtaan. Se vain ilmoittaa että tuolta nyt tulee joku muu koira tänne päin. 

Emme osaisi kuvitella tätä oman arvonsa tuntevaa neitiä ikinä tappelemassa jonkun muun koiran kanssa. Se vain ei sovi sen luonteelle! Ella karttaa sellaisia tilanteita joissa toinen koira käyttäytyy uhkaavasti. Se poistuu arvokkaan rauhallisesti paikalta. Vetäytyy tilanteesta itsevarmasti mutta provosoimatta. Ja saman se tekee kotonakin kun muut innostuvat riehumaan liian rajusti. Ella on Aatun kanssa johtaja tässä laumassa, alfa naaras. Ja Aatun lailla Ellakin osoittaa asemansa lempeällä tavalla. Sen tapa muistuttaa muita sen asemasta on pestä niiden naamat, ja jos ne liikahtavat niin Ella murahtaa, että pysykääpäs paikallanne. Vain kahdesti olemme nähneet Ellan suuttuvan tosissaan ja silloin ipanat on pistetty järjestykseen tiukalla tuijotuksella ja matalalla murinalla. 

Ella rakastaa metsästämistä. Eli siis se kaivaa myyränkoloja innoissaan, jahtaa oravia ja jäniksiä sekä ajaa pikkulinnut lentoon jos sille vain tarjoutuu siihen tilaisuus. Ja koska vesistöissä on usein sorsia ja muita vesilintuja, niin aina voi mennä massua myöten veteen seisomaan ja räksyttää niille. Ja vesistö voi olla vaikka pieni lampi ....jossa ei näy linnun lintua. Mutta eihän sitä koskaan tiedä! Häntä "heiluu miljoonaa" puolelta toisella ja kertoo innostuksesta ja hyvästä mielestä. Sitten kun haukkuminen alkaa rasittaa voi kaivella parit vallihaudat rantahiekkaan. Ella ei kylläkään ui, mutta tätä vedessä lotraamista se harrastaa hyvin mielellään. Muita lempileikkejä ovat kilpaa kiskominen ja pallon ja keppien noutaminen.  

Lempiruokiin kuuluu kanansiivet, kaikki muukin missä on kanaa, keitetty maksa ja makkara, sekä erityisesti kalkkunaleike ja palvikinkku :-)

     

     
Ellan terveys pähkinänkuoressa
* Ella painaa 9,5kg
* 1 mm yläpurenta
* Murtunut vasen etujalka puolivuotiaana, tapaturma metsälenkillä. Hoitovirheen seurauksena raaja hieman ulospäin käyrä
* Seriloitu kohtutulehduksen takia tammikuussa 2006
* 16.12.2004 - Tutkimukset suoritti eläinlääkäri Jorma Jussila
      Polvet 0/0
      Silmät - Ei HC-, PRA- tai RD-muutoksia
* Hannes Lohen tutkimusryhmän suorittama gonioskopia keväällä 2010: Vasemmassa silmässä 25% ligamentteja ja kulma normaali. Oikeassa silmässä 15% ligamentteja ja tällä alueella kulma selvästi kaventunut. Muussa osassa silmää kulma vain hippusen kaventunut.
       
Sukusiitoskerroin ja linjaus
Ella on linjattu (eli sen sukutaulusta löytyy samoja koiria useampaan kertaan) neljään koiraan ja jokaiseen niistä melko lievästi.
Alta löydät useamman kerran esiintyvien koirien prosenttiosuudet joista lopullinen sukusiitosprosentti sitten koostuu
.
**
       
+ Don Juan von Beerenkamp 0,4325867%
+ Tomells Such a Mayflower 0,595397%
+ Eclair´s Miriam 0,403595%
+ Winterway´s Poison 0,3973484%
-------------------------------------------------------------   yhteensä
1,8289271%    5:lle sukupolvelle
3,7341139%   7:lle sukupolvelle laskettuna
Ellan sukutaulu
Fin Mva PL Mva V-01
Galbaras Fiery Wisper
Kans Mva Fin Mva Est Mva S Mva PMV-97 V-98
Dunadan Fire Balloon
Fin Mva EuJv-91
Gustl von der Libellenau
Kans Mva Fin Mva
Winterway´s The Bell
Fin Mva
Galbaras Cigne
Marfidal Mervellous Mix
Fin Mva
Marfidal Emergency Exit
Dana´s Bengallight Cleopatra Fin Mva
Winterway´s Backpacker
Fin Mva Est Mva
Winterway´s Mezzo
Kans Mva Fin Mva S Mva Est Mva
Winterway´s Mayflower First
Fin Mva S Mva
Zimyrs Baby Ruth
Fin Mva
Sprotboro Super Duper
Fin Mva EuJv-91
Fatima von der Libellenau

Näyttelytuloksia
11.9.2004 Porvoo tuomari Marja Talvitie, Suomi - JUN H
4.9.2004 Helsinki tuomari Erica Bons de Wever, Hollanti - JUN ERI / 1  PN1 sert ROP
4.7.2004 Porvoo tuomari Astrid Aas-Lundava, Viro - JUN ERI / 1  PN2 sert

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!