Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                                               
"Altti"

 

Altti tuli tavallaan HESYn kautta. Ikää sillä on luultavasti noin vuoden enemmän kuin Veeralla tai sitten se on saman ikäinen, eli arviolaskujen mukaan se olisi syntynyt vuonna 1992 ja syntymäpäiväksi merkittiin löytöpäivä 13.2. Vanhempikin Altti siis saattoi olla, mutta missään nimessä se ei ollut Veeraa nuorempi. Se kun tuli aikuisena ja täysikasvuisena pyöreine olemuksineen mahtavine kollinposkineen. Se oli siis ainakin sen yhden vuoden ikäinen tullessaan, eläinlääkäri veikkasi hampaiden perusteella vanhemmaksikin.

Altin historia oli sellainen, että se vaelteli vajaan vuoden vapaana siellä missä emännän äiti asusteli, Hyrylässä, Tuusulassa. Naapuri ruokki sitä ja he luulivat että se on jonkun toisen naapurin kissa. Kun se sitten oli aina vain kovin nälkäinen ja takkuinen karvaltaan, niin asiaa ruvettiin tarkemmin kyselemään. Ei ollut kenenkään kissa. Ei ainakaan lähiseuduilla. Altin löytymisestä ilmoiteltiin paikallislehdissä ja kauppojen ilmoitustauluilla, mutta kukaan ei sitä kaivannut omakseen. Kiinnikään se ei antanut itseään ottaa. 

Sitten tulivat hurjat alkuvuoden pakkaset ja siinä rupesi näkymään paleltumisen merkit. Se majaili emännän äidin talon kivijalassa, minne ei ihan kamalasti tuullut, mutta lämmin siellä ei todellakaan ollut. Emäntä kiidätti HESYltä paikanpäälle loukun ja sinne se pikkuressukka sitten meni heti seuraavana yönä. Silakat olivat vastustamattomia nälkäiselle ja viluiselle kisulille. Sitten vaan ukkeli suihkuun, kun oli tullut pissit loukkuun ja karvat olivat kastuneet, ja suihkunraikkaana taksilla uuteen, mutta väliaikaiseen kotiin Helsinkiin, Vallilaan.
    

Altti oli aluksi hyvin huonossa kunnossa ja emäntä käytti sitä monta monituista kertaa eläinlääkärillä. Siltä poistettiin osa hampaista kun ne olivat huonossa kunnossa ja melkein irti. Samoin päässä, korvissa ja tassuissa oli pahoja paleltumia ja se oli muutenkin mahdottoman laihassa kunnossa naapurien jatkuvasta ruokinnasta huolimatta. Ja ikää sillä arveltiin silloin olevan viitisen vuotta, mutta se veikkaus oli kyllä yläkanttiin. Altti oli myös aika lailla kosketusarka. Uteliaana otuksena se kyllä seurasi kaikkea mitä talossa tapahtui, mutta ei antanut koskea itseensä. Tai itse asiassa se kyllä kaipasi silityksiä, mutta samalla pelkäsi niitä ja aristeli ihoaan.

Emäntä päätti pitää Altin itse. Ei tarvitsisi reppanan muuttaa enää muualle, kun pienen pieni luottamus ihmiseen oli alkanut syntyä. Ja tiedättekö mitä tapahtui? Samana päivänä kun emäntä tuli kotiin HESYn toimistolta ja paperit oli allekirjoitettu, niin Altti-poika marssi emännän syliin ihka ensimmäistä kertaa! Koskea tähän kissaherraan ei vieläkään saanut, mutta sylissä se nukkui mielellään. Loppuvuosinaan se oli varsinainen sylikissa ja kainaloinen kana, mutta edelleenkin halusi itse tulla syliin. Nostaa ei saanut, se oli liian jännittävää.

Kun Altti oli kotiutunut se pääsi myös mukaan kesämökille. Ensimmäiset neljä vuotta se vietti nuo lomat sisätiloissa. Sitten emäntä arveli että se oli tarpeeksi kotiutunut että voitaisiin yrittää ulkoiluakin. Valjaat päälle ja ovi auki...mutta Alttipa ei halunnutkaan lähteä ulos! Ilmeisesti sille tuli mieleen kaikki kammottavuudet joita se oli joutunut nuoruudessaan kokemaan. Parissa viikossa se rohkaistui sen verran että uskaltautui istumaan kynnykselle emännän kanssa. Ovi pidettiin koko ajan auki jotta se pääsi takaisin sisälle heti kun se halusi. Seuraavana kesänä se uskaltautui jo terassille. Ja sitten se marssi ulos ja sisään kehräten äänekkäästi. Siitä oli ihanaa kun oli paikka johon tulla takaisin aina kun halusi. Paikka jossa oli ruokaa aina saatavilla ja lämmin nukkumapaikka ja syli johon käpertyä. Pikkuhiljaa, vuosi vuodelta, Altti uskaltautui istumaan marjapensaiden alle syömään ruohoa tai hiekalle ottamaan aurinkokylpyjä ja kieputtelemaan siinä niin että turkki oli pölyssä. Altti osallistui puutarhatöihin kanssamme tai makoili saunan rappusilla seuraillen tekemisiämme. Meistä oli ihanaa seurata Altin kotiutumista ja luottamuksen syntymistä ja syvenemistä vuosi vuodelta!
   

Osa noista Altin aiemmin omaamista luonteenpiirteistä säilyi sillä koko sen eliniän. Se arasteli toisinaan kosketusta ja ei pitänyt koskaan syliin nostamisesta. Pieniä vaivojakin sillä oli ajoittain. Toisen takajalan polvi vaivasi aika ajoin ja Altti oli virtsakivien takia erityisruokavaliolla koko loppu elämänsä. Mutta muuten se pysyi terveenä, mistä olimme onnellisia. Se ehti kokea elämän rankan puolen elättäessään itse itsensä ja sai vastapainoksi lempeät ja terveet vanhuudenpäivät. 

Se meni lopulta huonoon kuntoon hyvin nopeasti ja diagnoosina oli kasvain nenäontelossa joka painoi silmää ja oli levinnyt jo suuontelon puolelle. Leikkaukseen ei enää ruvettu vaan Altti pääsi nukkumaan ikiunta 9.7.2008 yli 16 vuoden iässä. Altti on haudattu mökille Joonan viereen.

Altti oli väriltään musta valkoisin merkein, sellainen peruskissa, ja luonteeltaan maailman lempein ja pitkämielisin. Se oli vähään tyytyväinen ja varsin vaatimaton kissa, joka väistyi ennemmin kuin otti tilaa. Näin siitäkin huolimatta että olimme yrittäneet rohkaista sitä tulemaan vain reippaasti koko porukan jatkeeksi sohvalle tai kainaloon. Mutta se ei tullut isoon porukkaan, se odotti omaa vuoroaan. 

Altti rakasti luonto-ohjelmia, etenkin linnuista kertovia. Ja parasta musiikkia sen korville oli laulava lintukirja. Sillä oli myös yksi vallan outo mielihalu. Aina kun joku meni pesemään hampaita, se halusi tulla haistelemaan hammastahnaa. Tämä ihana ja lempeä, koviakin kokenut, kissavanhus kehräsi itsensä sydämiimme ikiajoiksi.

    

Valokuvia

  

  

  

  

  

  

  

  

    

   

   

  

  

   

   

    
  
<< Takaisin kissojen sivulle 

   

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!