Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                     
                      Kirsikkasilmä eli Cherry-eye

Silmän sisänurkkaan saattaa ilmestyä yllättäen isohko vaaleanpunainen möllykkä. Se näyttää hurjalta ja säikäyttää omistajat lähes poikkeuksetta. Kyseessä on tulehtunut kyynelrauhanen joka luiskahtaa luomen alta esiin. Pahimmillaan tulehtunut kyynelrauhanen saattaa paisua lähes kirsikan kokoiseksi ja olla väriltään kirkuvan punainen - kuin kirsikka - tästä siis juontuu myös siitä yleisesti käytetty nimi "kirsikkasilmä".

Tavallisesti kirsikkasilmä tulee nuorelle koiralle, jopa pennulle, mutta se voi tulla myös iäkkäämmällekin koiralle. Yleensä se ilmestyy yhteen silmään kerrallaan, mutta se voi siis tulla myös ttoiseenkin silmään. Kirsikkasilmä havaitaan monesti pitkän automatkan jälkeen jolloin auton ilmastointi on ärryttänyt silmän. Myös kovin tuulinen sää voi saada kirsikkasilmän pullahtamaan esiin. Tai sitten se voi ilmestyä tilanteessa jossa koira riehuu tai stressaa jostain syystä. Usein se tällöin myös häipyy takaisin luomen alle kun koira rauhoittuu tai nukkuu.

Jos koiralla havaitaan kirsikkasilmä joka ei mene pienen levon jälkeen takaisin paikoilleen, on syytä ottaa eläinlääkäriin. Lääkäri painaa pullistuman takaisin paikalleen (ellei se ole kovin ärtynyt) ja määrää silmätipat jotka rauhoittavat silmän. Usein tämä auttaa ja kun silmän ärtyneisyys vähenee, pallukka painuu takaisin piiloon luomen sisään. Joskus se ei kuitenkaan pysy paikallaan luomen alla piilossa vaan pullahtelee esiin uudelleen ja ärtyy. Mikäli silmätipat eivät auta vaan kirsikka pullahtelee esiin usein on silmä syytä operoida.   
Viereisessä kuvassa on Solakan Kutamosonaatti, jonka silmä operoitiin.

  
Mikäli operaatioon päädytään, sen aikana kyynelrauhanen joko poistetaan tai "taskutetaan" paikoilleen niin ettei se pääse enää pullahtamaan esiin. Poistamista ei nykyään enää suositella sillä se saattaa aiheuttaa kuivasilmäisyyttä joka on elinikäinen ja hyvin kiusallinen vaiva. Taskutusmenetelmä ei ole niin varma kuin kyynelrauhasen poisto, vaan joskus (tosin hyvin harvoin) vaiva saattaa uusiutua, mutta taskuttamista suositellaan koska se on huomattavasti silmäystävällisempi. Kyynelrauhanen jää paikoilleen tuottamaan kyynelnestettä ja huolehtimaan silmän kosteana pitämisestä. Kun silmä operoidaan samalla kannattaa tarkistaa myös toisen silmän luomi ja jos siinä on löysyyttä sen verran että siihenkin saattaa joskus kehittyä kirsikkasilmä, se voidaan (ja kannattaakin) operoida samalla kertaa.

Mikäli operaatioon joudutaan turvautumaan se on syytä jättää silmäsairauksiin erikoistuneelle eläinlääkärille. Omaeläinlääkäri antaa lähetteen silmäspesialistille joka on tottunut operoimaan silmiä ja jolla on leikkaukseen tarvittava taito. Kuvassa esiintyvän Elmo-pojan (Solakan Kuutamosonaatti) silmän operoi silmäspesialisti Sari Jalomäki Helsingin Malmilla sijaitsevassa eläinasema Apexissa. 

Mikä kirsikkasilmän tarkkaan ottaen aiheuttaa ei tiedetä, mutta sen katsotaan liittyvän löysiin luomiin sekä kallon ja silmän rakenteeseen yleensä. Kirsikkasilmä näyttäisi kulkevan joissain suvuissa mutta sen perinnöllisyydestä ei myöskään ole varmaa tietoa. Mikäli koirallasi todetaan kirsikkasilmä, ilmoitathan siitä koiran kasvattajalle että hän osaa ottaa sen huomioon suunnitellessaan seuraavia pentueita. Kahta koiraa jolla on todettu kirsikkasilmä ei suositella yhdistettäväksi keskenään. 

    
 << Takaisin edelliselle sivulle
 

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!