Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                     
           Pentutehtaista

Toisinaan olemme saaneet lukea lehdistä uutisia valtiolle takavarikoiduista koirista, jotka otettiin huostaan paikasta missä pidettiin lukemattomia koiria ja pennutettiin niitä. Tällaisia pentutehtailijoita (joita kutsutaan myös takapihakasvattajiksi) löytyy ympäri maailman. Valitettavasti siis myös täältä Suomestakin. Pentutehtailijat itse pitävät itseään usein ihan vastuullisina kasvattajina tai eivät ainakaan näe mitään väärää siinä, että eläimiä pidetään huonoissa oloissa ja niillä tehdään niin paljon rahaa kuin mahdollista. "Nehän ovat vain eläimiä."

Pentutehtailijat astuttavat narttunsa joka juoksusta aina siitä alkaen kun se tulee lisääntymiskykyiseksi ja sillä teetetään pentuja niin kauan kuin se on hedelmällinen tai terveydellisesti siinä kunnossa että se tulee tiineeksi ja kykenee synnyttämään. Koirat elävät usein pienissä häkeissä tai niitä on sullottu yhteen huoneeseen valtava määrä. Ne eivät välttämättä saa riittävästi ruokaa ja ne elävät likaisissa oloissa. Turkeista ei huolehdita vaan ne ovat usein kamalassa kunnossa ja löyhkäävät pahalle maattuaan omissa ulosteissaan. Kaikilla ei ole edes vettä saatavilla. Tällaisia kenneleitä voi löytää autotalleista, piharakennuksista, katoksista....Sitten kun pentutehtailija ei enää halua pitää kyseisiä koiria itsellään tai ei enää halua tätä rotua itselleen (se ei mene kyllin hyvin kaupaksi) ne lahjoitetaan toisille pentutehtailijoille tai, jos ollaan USAssa, niin nämä koirat myydään huutokaupassa....ja yleensä sielläkin ne menevät toisille pentutehtailijoille.

Pentutehtailijoiden pennut myydään usein lehtien palstoilla tai (niissä maissa joissa se on sallittua) eläinkaupoissa. Joillain niistä on rekisteröintipaperit ja joillain ei ole. Pentuja kaupataan myös nettisivuilla joissa mainitaan pennun hinta ja että se voidaan lähettää minne päin maailmaa tahansa. Pentutehtailijoita ei kiinnosta minne pentu menee tai millaisen kodin se saa, heitä kiinnostaa vain siitä saatava raha. He ovat usein myös valmiita tuomaan pennun ostajan kotiin, mutta eivät mielellään itse päästä vierailijoita kotiinsa. Tai jos he päästävät, niin vanhemmat tai muut koirat eivät koskaan ole nähtävillä.

Jos haluat katsella kuvia siitä millaiselta pentutehtaassa voi näyttää, vieraile alla olevilla sivuilla.

HUOM!! Kuvamateriaali saattaa järkyttää herkimpiä!!

http://www.stoppuppymills.org/  
http://www.nopuppymillscanada.ca/what_is_a_puppy_mill.htm         
http://www.prisonersofgreed.org/    

Mikäli olet ottamassa pentua ja kasvattajan luona käydessäsi pennut ovat surkeassa kunnossa, laihoja ja takkuisia, tai paikka vaikuttaa sinusta epäsiistiltä ja koirien pito kohtuuttomalta .... älä osta pentua sellaisesta paikasta! Älä siitäkään huolimatta että sydämesi särkyy kun katselet pentuja ja mielesi tekisi pelastaa edes yksi pentu luoksesi parempiin oloihin. Ostamalla pennun kannatat tuon kasvattajan toimintaa ja pidät yllä pentutehtailua. Jätä pentu ostamatta ja tee sen sijaan ilmoitus paikalliselle eläinsuojeluvalvojalle ja kyseisen rodun rotuyhdistykselle. 

Jos itse olet kasvattaja ja sinulta kysytään pentua ulkomaille, varmista ensin että kyseinen ihminen ei ole jo ennestään paikallisen rotuyhdistyksen tiedossa pentutehtailijana. Pentutehtailijat eivät välttämättä itse osta pentuja vaan he käyttävät myös agentteja jotka hommaavat heille lisää lisääntymiskykyisiä koiria sitten kun entiset koira on "käytetty loppuun".... toisin sanoen ne ovat niin heikossa kunnossa että ne eivät pysty lisääntymään tai ne kuolevat. Mikäli saat ulkomailta sähköpostia tai puhelinsoiton jossa kysellään (yleensä narttu) pentua tai aikuista koiraa ihan vain lemmikiksi ja kotikoiraksi, kannattaa asiaan suhtautua varovaisesti ja ottaa selvää pennunkyselijän taustoista.

Myös dandiet ovat haluttuja koiria pentutehtailijoiden kokoelmiin, sillä dandiet ovat syötävän suloisia pieninä. Lähes jokainen dandien omistaja, jonka yhteystiedot on netissä nähtävänä, on saanut sähköpostiinsa epämääräisen pentukyselyn. "Jos sinulla itselläsi ei ole pentuja, niin tiedätkö kenellä olisi..." Valitettavasti myös Eurooppalaisia dandeja on päätynyt pentutehtaisiin Amerikan mantereelle. Tähän mennessä ne kaikki on lähteneet kasvattajilta lemmikeiksi aivan tavallisiin koteihin, tai ainakin kasvattaja on ollut siinä uskossa, ja niiden kohtalo on selvinnyt vasta siinä vaiheessa kun ne ovat ilmestyneet huutokaupattavaksi.

Ympäri maailmaa on ihmisiä jotka ovat keskittyneet pelastamaan dandeja pentutehtailijoiden käsistä ja ostamaan niitä pois huutokaupoista. Yleensä he toimivat lahjoitusvaroin ja omia voimia säästämättä. Lisäksi he kiertävät löytökoiratarhoja siltä varalta että sinne olisi joutunut dandie. Kaikki löytötarhoista, eläinkaupoista ja pentutehtaista pelastetut sekä huutokaupoista ostetut koirat steriloidaan tai kastroidaan ja niille etsitään pysyvät kodit. Näiden koirien alkuperä pyritään aina selvittämään ja niiden kasvattajille pyritään ilmoittamaan asiasta.

Nämä vapaaehtoiset työntekijät ovat antaneet sekä kasvattajille että aikuista koiraa myyville seuraavanlaiset ohjeet:

- Jos saat ulkomailta, tuntemattomalta ihmiseltä, tulleen kyselyn käänny ensin kyseisen maan muiden kasvattajien tai rotuyhdistyksen puoleen ja ota selvää onko tämä ihminen heille ennestään tuttu. Ota selvää kyselijän taustoista.

- Jos et saa selvyyttä kyselijän taustoista ja kysely koskee pentua/aikuista joka tulisi "kotikoiraksi ja perheen lemmikiksi", sano että paikallinen yhdyshenkilö vierailee ensin heidän kotonaan ja että koira myydään steriloituna tai kastroituna. Ja kerro heille myös että tässä maassa tällainen on normaali käytäntö. Mikäli kyseessä on pentutehtailija, et kuule hänestä enää tämän jälkeen... eikä hän todennäköisesti myöskään kysele pentua muiltakaan kyseisen maan kasvattajilta ainakaan vähään aikaan. Pentutehtailija ei tee mitään koiralla joka ei kykene lisääntymään.

- Jos myyt ulkomaille pennun, ota siitä DNA-näyte tunnistusta varten ennen kuin lähetät pennun. Tee se siitäkin huolimatta vaikka koira menisi hyvälle ystävällesi tai sukulaisellesi, sillä koiria myös varastetaan. Jos koirasi joutuu jostain syytä myöhemmin pentutehtailijan käsiin DNA-näyte helpottaa sen tunnistamista. Mikrosiru tai tatuointi voidaan poistaa (tarvittaessa korva leikataan irti) mutta DNA-näyte on ja pysyy.

 

Tutustuthan myös DDTRLn (Dandie Dinmont Terrier Rescue League) kotisivuihin:

Pääset sinne klikkaamalla yllä olevaa kuvaa
   

    
 << Takaisin edelliselle sivulle
 

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!