Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                     
Dana´s Bengallight Adolf - "Aatu"

  

Aatu syntyi 18.1.1997 klo.17.30 Kauniaisissa, pääkaupunkiseudulla. Turkin väri on sinappi ja niin kuin nimikin kertoo - kyseessä on uros! Aatu tuli meille 10kk iässä ja ennen sitä sillä ehti olla useampiakin koteja.

Aatun kohdalla ei käynyt niin että se tuli pitkän harkinnan jälkeen ja tarkkaan valitusta rodusta. Emäntä toki harkitsi pitkään koiran ottamista ja kävi katsomassa pentujakin, tosin ihan toisen rotuisia, mutta tuli kuulemma sitten siihen tulokseen, että voisi ihan yhtä hyvin antaa kodin jollekin sellaiselle koira-pololle, joka syystä tai toisesta tarvitsee uuden kodin. Rodulla tai roduttomuudella ei kuulemma ollut mitään väliä. Kunhan vaan olisi seuralainen pitkähköille lenkeille ja ystävä arjen touhuihin. No, olihan sillä jo kolme kissaa ennestään, mutta kun on koira ollut ennenkin talossa... ja kissa ei kuitenkaan ole koira....

Emäntä jätti tietonsa paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen ja sieltä Aatun kasvattaja Janina Fraser sitten sai ne itselleen. "Eihän tästä mitään tule", hän tuumaili, "kun aina vain koira kiertää kodista kotiin!" Adolfille tarvittiin nyt pysyvä ja hyvä koti. Niinpä emännän puhelin pirisi eräänä tiistaina ja sitten Janinan luona soi ovikello torstaina. Aatu oli ehtinyt kiertää jo ainakin kolme kotia ynnä kasvattajansa. Melkoinen määrä kymmenen kuukauden mittaisen elämän sisään.

Käänneltyään ja väänneltyään Adolfia aikansa emäntä vei nuorukaisen mukanaan kotiin. Ja tällä tiellä se iso miehemme vieläkin on! Ja pysyy! Rakastettu ja puhki pussattu, jo yli kymmenen vuotta. 

Adolfin nimi muuttui varsin pian melkoisen pähkäilyn jälkeen. Ehdolla olivat mm. Snoopy ja Konsta mutta lopulta voiton vei Aatu. Ja lisäksi muuttui kieli - Aatun piti opetella kuuntelemaan ja tottelemaan suomenkielen sanoja toisen kotimaisen sijaan.

Aatu on aina ollut rauhallinen luonteeltaan. Ja nyt vanhemmiten se on sitä luonnollisesti vieläkin enemmän. Viisas Aatu on ollut aina, mutta ikä on tuonut mukanaan elämänkokemuksesta kumpuavaa viisautta sekä vahvistanut persoonallisuutta. Aatu on aina ollut emännän silmäterä ja on nyt sitä vieläkin enemmän! Ikääntyvä koira on kuin laatuviini, se vain paranee vanhetessaan. Ja näin on Aatunkin kohdalla! Aatulla on nykyään joitain etuoikeuksia joita muilla koirillamme ei ole. Aatun voimakkaan ja jämäkän luonteen takia se on koiralaumamme ehdoton johtaja. Se johtaa laumaansa lempeästi mutta määrätietoisesti, ja on esimerkillään opettanut tytötkin ratkaisemaan valtasuhteensa ilman kahinoita.  

Aatu ei ole koskaan tykännyt muista aikuisista uroksista, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Iän myötä se tosin sietää muita poikia jo paremmin kuin nuoruusvuosinaan. Pennut sen sijaan ovat tämän ison miehen suosikkilistalla - se rakastaa pikkuisia! Ja tytöt ovat tietysti mukavia :-) Joskus tämä pullistelutaipumus on emännän mielestä ärsyttävää, mutta Aatu kuitenkin pysyy hyvin "hanskassa". Se on saanut kunnon peruskoulutuksen ja taitaa tottelevaisuuskokeiden perusliikkeet. Joten sen kanssa voi huoletta kulkea missä tahansa vaikka muita uroksia olisikin lähettyvillä. Kaikki on ok niin kauan kunhan ne eivät "tunge väkisin naamalle". Rutista tietysti vähän voi vaikka ihan vaan varmuuden vuoksi, tuumailee Aatu, mutta rutisee sivulla kulkien.

Aatu on paukkuarka....tai siis oli silloin kun se vielä kuuli. Eli se pelkäsi pamauksia, ukkosen jyrinää ja ilotulituksia. Täytettyään 12 vuotta sen kuulo alkoi pikkuhiljaa heiketä ja nyt se kuulee vain todella kovat äänet, ei muita. Aatu ei ole ollut paukkuarka aina, vaan se alkoi kun pikkupojat ampuivat raketteja jokunen päivä uudenvuoden jälkeen tahallaan ohikulkijoita päin. Valitettavasti emäntä ei huomannut heitä ajoissa (olivat kinoksen takana piilossa) ja raketti osui emäntää jalkaan ja räjähti Aatun pään yläpuolella. Siitä se alkoi.   
   

Aatun lempileikkeihin kuuluvat pallon tai kepin noutaminen ja niillä kilpaa kiskominen. Tosin näitä harrastetaan hyvin harvoin ja aika lailla varoen noiden vaivana olleiden selkäkipujen takia, etteivät ne vain uusisi. Lisäksi pehmolelujen tuhoaminen löytyy suosikkilistan alkupäästä. Aatu viihtyy metsässä ja rakastaa järviä, lampia, ojia, lammikoita...kaikkia paikkoja joissa on vettä. Se rypee niissä hyvin mielellään aina kun vain saa tilaisuuden. Ja sitten Aatu rakastaa ääntään. Sisällä se on aika hiljainen kaveri eikä turhia mölise, mutta vieraat toivotetaan tervetulleiksi moneen kertaan ja innosta möykäten. Samoin ulkosalla se toisinaan aloittaa tarinansa kertomisen ja siitä ei sitten tahdo tulla loppua millään. Varsinkin mökillä pitää informoida kulmakunnan koiria että täällä sitä taas ollaan. 

Lempiruokiin kuuluu maksalaatikko, muutkin maksaruuat, juustot, veriletut sekä tietysti - makkara :-)

   

     
Aatun terveys pähkinänkuoressa
* Aatu painaa 15kg 
* 1,5 cm yläpurenta
* Vain yksi laskeutunut kives (piilokives poistettu kirurgisesti vatsaontelon puolelta)
* 2 x välilevyntyrä lannerangassa, molemmilla kerroilla sama nikamaväli 
* Kutaaninen histiosytooma kasvain operoitu -> nuoruusvuosina 1 x korvalehdestä & 1 x kinnerkulmasta. 
  2008 1 x oikeasta etutassusta. 
* nuorena täysihampainen suu, mutta nyt iän myötä poistettu 5 + 5 hammasta (2007 ja 2008)
* Kastroitu keväällä 2009 kiveskasvaimen takia
* Karvapeitteen selvä oheneminen talvella 2010 -> kilpirauhasen vajaatoimintaa -> päivittäinen tyroksiinilääkitys maaliskuulta 2010 alkaen
* Kuulo heikentynyt pikkuhiljaa 12 ikävuoden jälkeen, kesällä 2010 lähes kuuro
* Hannes Lohen tutkimusryhmän tekemä gonioskopia toukokuussa 2010: Vasemmassa silmässä yhteensä n.30% alueelta ligamentteja ja yli 70% alueelta täysin normaalia. Kammiokulma kauttaaltaan hieman kaventunut. Oikeassa silmässä 50% alueella ligamentteja ja kammiokulma kauttaaltaan kaventunut. Paikoittain kammiokulmassa selkeitä kaventumia. Molemmissa silmissä pienen pieniä pilkkuja, joissa alkavia kaihimuutoksia.
    
Sukusiitoskerroin ja linjaus
Aatu on linjattu (eli sen sukutaulusta löytyvät nämä kaksi koiraa useamman kuin vain yhden kerran) kahteen koiraan ja niihinkin hyvin lievästi. Nämä molemmat koirat ovat englantilaista alkuperää. 

Alta löydät kummankin koiran prosenttiosuudet joista lopullinen sukusiitosprosentti sitten koostuu. **

       
+ Sprotboro Softly Softly 0,8058548%
+ Culston Clansman 0,7888794%
-------------------------------------------------------------   yhteensä
1,5947342%   5:lle sukupolvelle laskettuna
2,4436027%   7:lle sukupolvelle laskettuna
Aatun sukutaulu
Fin Mva
Zimyrs Cisco Kid
Fin Mva
Sprotboro Super Duper
GB Mva
Culston Clansman
GB Mva
Sprotboro Softly Softly
Zimyrs Aqua Vera EUJV-91 Fin Mva
Gustl von der Libellenau
EUJV-91 Fin Mva
Fatima von der Libellenau
Fin & Est Mva
Happy Rustics Apricot Yellow
Fin Mva V-93
Winterway´s The Broker
Fin & Kans Mva
Winterway´s Poison
Fin Mva V-90 EUV-91 Kans Mva
Eclair´s Miriam
Fin Mva
Scattercash Amaryllis
Statesman
Fin Mva V-97
Dodo´s Friends Alexandra
 

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!